Hetebølgen over store deler av landet gjør at stadig flere er ute i båt eller tar et bad:

– Pass på hverandre og ta hensyn til de som bader når du er ute i båt, oppfordrer mannskapet på redningsskøyta "Emmy Dyvi".

- De fleste er flinke, men vi har sett en del uvettig båtkjøring der folk bader. Høy fart gir dårlig oversikt og skaper bølger som kan lage problemer, sier skipsfører Vidar Johannesen.

Båt og bading RS "Emmy Dyvi" er stasjonert i Ålesund/Fosnavåg, der finværet får flere og flere til å ta sjøen og strendene i bruk.

- Enkelte badeplasser ligger i tilknytning til båthavner. Her har vi sett båtførere gi full gass alt for tidlig, påpeker Johannesen, som har følgende råd til landets båtførere:

- Avpass farten og vis hensyn til de som bader. Husk at det er vanskelig å se et hode i sjøen, og tenk på at folk hopper, dykker og svømmer under vann, sier Johannesen, og legger til at i 30 knop har man ikke har sjans til å se en som bader.

- I tillegg bør båtfolket holde god avstand til land, og unngå å kjøre tett oppi badeplassene, sier skipsføreren, som samtidig ber de badende være oppmerksom på at de er vanskelige å oppdage.

- Pass på at noen vet at du er ute og bader, og gå på land hvis du føler deg kald eller uvel. Du bør heller ikke legg ut på lange svømmeturer uten at du er trent for det. Men for all del: Nyt sommeren og bad, er oppfordringen fra Redningsselskapet.

Skipsførernes råd hvis uhellet er ute:

  • Få personen opp av vannet

  • Tilkall hjelp og ring 113

  • Åpne luftveiene ved å bøye hodet bakover. Sjekk om personen puster.

  • Hvis personen har puls og puster, legger du ham/henne i stabilt sideleie

  • Start hjerte- og lungeredning (30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger) hvis personen ikke puster. Hold på til det kommer folk med mer kompetanse og utstyr.