Tre biskopar og riksantikvaren blir med når den pensjonerte hurtigruta Nordstjernen kommer til Selje i morgen for å markere åpning av Kystpilegrimsleia Stav­an­ger - Ni­dar­os.

– Vi er svært gla­de for at Sel­ja blei valgt som sted for den of­fi­si­el­le åpninga av Kystpilegrimsleia Stav­an­ger–Ni­dar­os. Men det er klart at Sel­ja er et sen­tralt sted i den­ne sam­men­heng, og nett­opp der­for har Riks­an­tik­va­ren valgt at åpninga skal være her, sier Bjørn Jen­sen, pro­sjekt­le­der i Sel­ja klos­ter- og helgenanlegg.

Han for­tel­ler at i til­legg til riks­an­tik­var Jørn Hol­me, vil blant and­re bis­ko­pe­ne i Bjørg­vin, Stav­an­ger og Møre del­ta på åpninga lør­dag.

Åpninga er åpen for alle, og både Bjørn Jen­sen og Svein Bar­men, som tar seg av det tek­nis­ke sida av ar­ran­ge­men­tet, hå­per på god opp­slut­ning.

– Vi opp­ford­rer folk om å kom­me og bli med på en fin dag på Sel­je klos­ter, og få med seg en se­re­mo­ni av de sjeld­ne, sier Jen­sen.

Han leg­ger til at de har lo­ka­le sko­le­ele­ver på som­mer­jobb på klos­ter­øya, som gjør en flott inn­sats med å ryd­de og hol­de det fint for de be­sø­ken­de.

– Både Klos­ter­bå­ten og Barmøy-fer­ja blir tatt i bruk for å frak­te folk fra Sel­je og ut til Sel­ja. Flest mu­lig blir frakta til Bø med fer­ja for å være med på guida vand­ring til klos­te­ret, sier Bar­men.

Men det vil også være mu­lig­he­ter for å bli frakta heilt ut til kaia ne­den­for klos­ter­an­leg­get.

– Det­te hand­ler om både rei­se­liv og re­li­gi­on, el­ler børs og ka­te­dral, om du vil. Og det er jo en spe­si­ell hen­del­se at vi får både Riks­an­tik­va­ren og tre bis­ko­per på be­søk, sier Bar­men.

Det fre­da hur­tig­ru­te­ski­pet MS Nord­stjer­nen sei­ler strekninga Stav­an­ger–Trond­heim for å mar­ke­re åpninga av Kystpilegrimsleia. Bå­ten har stopp i Flo­rø i dag og an­kom­mer Sel­je i kveld. Et­ter at del­ta­ker­ne på den kul­tur­his­to­ris­ke sei­la­sen har del­tatt på Sel­ja i mor­gen, går tu­ren vi­de­re til Åheim, med be­søk i St. Jetmundskyrkja.

Om pro­gram­met ute på øya for­tel­ler Bjørn Jen­sen at det blir pro­se­sjon med bis­ko­per, pres­ter, pi­le­gri­mer og and­re, noen ta­ler og en fem­mi­nut­ters kort­ver­sjon av historia til klos­te­ret. Or­ga­nist Jon Inge Si­ger­land har skre­vet en fan­fa­re som blir fram­ført av Ter­je Våge. Elin Gryt­ting skal syn­ge Sunnivahymna, og Den nor­ske pilegrimskvartetten bi­drar også med sang.