SKIHOPPING: For å korte ned veien til trening laget like godt Olav Berstad (13) en hoppbakke hjemme sammen med mamma og pappa.

– God spenst og god balanse. Og så må du være litt sprø.

13 år gamle Olav Berstad fra Kjølsdalen er klar på hva som trengs for å bli en god skihopper. Ambisjonen er å hoppe i en 120-metersbakke. Nylig debuterte han i 40-metersbakken i Stryn, men unggutten trenger ikke reise langt for å få luft under skiene.

4H-prosjekt

En drøy kilometer opp i fjellsiden ved hjemmet i Kjølsdalen har nemlig foreldrene hjulpet Olav å bygge en egen hoppbakke.

– Det var 4H-prosjektet til Olav i fjor så da tok jeg motorsagen, mens mannen min Jan Arvid tok gravemaskinen og så hjalp Olav til med å rydde, forteller Heidi.

– Det var jeg som planla alt, er 13-åringen rask med å poengtere. Arbeidet startet i april i fjor og i vinter kunne Olav hoppe sine første hopp i den «hjemmelagde» bakken.

– Vi laget en 20-metersbakke fordi det var det som passet terrenget, forteller Olav.

Dårlig vinter

Men en mild vinter gjorde at åpningssesongen på hjemmebane ble redusert.

– Det var bare en helg vi hadde skikkelige forhold. Den dagen trakket jeg bakken og hoppet samme dag, sier unggutten som håper på mer snø til vinteren.

I mellomtiden benytter han seg av de nye plastbakkene i Bjørkelibakken i Stryn.

– Der har de en 15- og 40-metersbakke i plast og jeg hoppet for første gang i en 40-metersbakke. Rekorden er 27 meter, men den er uoffisiell ettersom det var på trening og ikke i konkurranse, understreker han.

Olav, som har drevet med skihopping i tre vintre, forteller at det ikke er noe miljø for skihopping i Eid, og at de kameratene som driver med idretten bor i Stryn.

Han kombinerer skihoppingen med fotball hvor han er keeper på Eids småguttelag.

– Spenst trenger man både som keeper og skihopper, understreker Olav, som likevel er klar på hva som er artigst.

– Når man går fra en 15-metersbakke til en 40-metersbakke får du virkelig en «wow-følelse». Du får ikke den samme følelsen når du går fra syverfotball til elleverfotball, smiler 13-åringen