– Medlemstallet i klubben har utviklet seg noe voldsomt. Vi var 49 betalende medlemmer for bare litt over ett år siden. I dag står det 130-135 på medlemslista med smått og stort, sier en fornøyd leder i Vågsøy Klatreklubb, Paul Sætren.

Klatreklubben tok for to år siden tak i den eksisterende klatreveggen i Nordjordhallen og oppgraderte denne med nye klatretak og mange flere ruter.

– Veggen hadde stått ubrukt i flere år. Vi har fått liv i den igjen og skapt nye utfordringer for store og små. Alt fra det helt enkle til noe som er så utfordrende at kanskje ingen klarer det, sier Sætren, som roser Nordfjordhallen for godt samarbeid.

Snart klar med nytt tilbud

Klatretilbudet er ikke bare for de minste. Sætren peker på at de nå begynner å se flere ungdom og voksne som melder seg inn.

– Og vi håper på enda flere. Her er det ingen aldersgrense. Den yngste som har vært i veggen var et par år gammel, den eldste over 70, smiler han.

Klatring er også en fin familieaktivitet, for det er foreldrene som, etter opplæring, er med og sikrer egne barn i veggen.

– Det gjør at det blir sosialt. Og det er også for eksempel noe en vennegjeng kan gjøre sammen.

Men det økende medlemstallet har også gitt klubben et luksusproblem.

– Det har vært så mange folk på den kvelden vi har organisert trening at det har blitt kø og venting for å komme opp i veggen, sier Sætren, som forteller at de har prøvd å løse dette med å utvide treningstiden til tre timer og så dele inn i puljer, de yngste først og eldre senere.

Men nå kan et nytt tilbud være med på å avhjelpe køen. Klubben har akkurat fått ja fra kommunen til delfinansiering av en buldrevegg.

– Buldreveggen skal opp i rommet ved siden av. Da får vi litt mer spredning på klatringen.

Til forskjell fra en klatrevegg der man klatrer sikret i tau, enten topptau eller ledtau, vil man i en buldrevegg være usikret.

En leverandør vil bygge veggen på stedet, og lage de første rutene. Men det er et mål for Vågsøy klatreklubb å lære håndverket, slik at de selv kan lage nye ruter og holde veggen spennende slik de har gjort med den store klatreveggen.

– Da kom det en fra klatreforbundet og skrudde opp en 12-15 ruter, men vi har siden det skrudd opp like mange nye. En trenger nye utfordringer.

Klar på tidlig vår

Vågsøy kommune vil søke om 108.000 kroner i tippemidler til buldreveggen, samt gi 46.000 i tilskudd (mva-refusjon). I tillegg bidrar klubben selv med 89.000 i innsamlede midler og 63.000 i dugnadstimer. Totalsum for veggen er 306.000 kroner.

– Vi håper å begynne arbeidet i uke 10, sier Sætren.

– Har dere noen planer for den eksisterende klatreveggen?

– Det er vårt neste hårete mål, på sikt å å utvide den. Og det gir inspirasjon til å jobbe videre å se at vi har klart å skape et tilbud folk setter pris på, sier Sætren, som håper flere vil se godene ved klatring.

– I klatring er en ikke avhengig av et lag eller et tidspunkt, og det er bare egen mestring som begrenser en. Det er en flott måte å trene på for alle, der en bruker både kropp og hode. Og det er flott å stå her nede og se folk som hadde høydeskrekk mestre situasjonen og komme ned igjen med et stort smil om munnen.