Plukkfisk er tradisjonsmat som kjem frå Hordaland og Bergen. Nokon vel å bruke vanleg torsk eller klippfisk i staden for lettsalta torsk som Alexander har brukt. Det er òg vanleg å bruke sei og lyr. Uansett fiskeslag har alt ein ting til felles, det smakar kjempegodt!
Du treng:
600 g lettsalta torsk, kokt og reinska for skinn og bein
10 poteter
2 lauk
1 purre
2 ss smør
Kvit saus:
4 ss smør
4 ss kveitemjøl
1 l mjølk
1 ts. salt
1 ts. malt kvit pepar
1 ts. malt muskatnøtt
Slik lagar du gratengen:
Kok potetene, avkjøl i kaldt vatn og skjær dei i terningar.
Finhakk lauk og skjær purrelauk i tynne skiver.
Smelt smøret i kjele og rør inn mjølet. Spe med mjølk medan du rører og la sausen koke i ca. 10 minutt. Den skal vere forholdsvis tjukk.
Steik lauk i smør til den er blank. Ha i potetterningane og ¾ av purren. Ha i den kvite sausen og vend inn fisketerningane.
Smak til med salt, pepar og muskat.
Sprøsteik bacon i tørr panne.
Server med sprøsteikt bacon og rest-en av purren. Tradisjonelt blir plukkfisk servert med flatbrød og smørauge.