– Jeg er 66 år, mens makkeren min Henrik Stokkenes er 79 år gammel. Jeg kan ikke forstå at det finnes eldre norgesmestere enn Henrik i idretter hvor man konkurrerer mot spillere i alle aldre, sier John Roar Øien.

Duoen fra Midtre Nordfjord Hesteskoklubb (Mino) vant parkonkurransen under NM på Breim sist helg. I finalen, som går til 21 poeng, slo de paret Dingen/Johnsen fra Nordhordaland, som på et tidspunkt ledet 20-13 over eidarane.

– De har vunnet slike konkurranser flere ganger, men fikk nok nerver, smiler Øien.

– Det er et uttrykk som heter «lynet slo ned i driteren». Slik opplevdes det. Det var helt uventet.

Øien og Stokkenes var derimot ikke de eneste av eidarane som returnerte fra Breim med norgesmestertitler. I søndagens lagkonkurranse vant Minos førstelag, mens andrelaget tok bronsemedaljene.

– Vi reiste til Breim med 12-13 utøvere og alle hevdet seg. En skal ikke stikke under en stol at hesteskokasting er en veldig liten sport, men den er veldig spisset og nivået er høyt blant de beste, mener Øien.

Ifølge den ferske norgesmesteren har Mino blitt et tyngdepunkt for hesteskokasting i Norge. På listen over klubber i Norges Hesteskokasterforbund finner vi elleve klubber, og derav fem i Sogn og Fjordane.

– Vi har vunnet Norgescupen sammenlagt de siste tre-fire årene. Vi er 17 aktive fra rundt 38 år til rundt 80. 80 prosent av utøverne er menn, og de fleste kommer fra enten Nordfjordeid eller Stårheim, sier Øien.

Ettersom de yngste i klubben nærmer seg 40 har Mino forsøkt å rekruttere unge til idretten. Det har vært vanskelig.

– I dag er det mye man kan være med på, og ungdommen er utålmodig. Enkelte har vært innom og kastet litt, men dette er ikke lært på en kveld, og når de ikke får det til med en gang kommer de gjerne ikke tilbake.

Hesteskokasternes sesong varer fra mai til september og inkluderer blant annet Norgescup-konkurranser i Drammen, Hamar og Bergens-området.

– De fleste i Mino er flinke å reise på stevnene. Jeg har derimot ikke vært med de siste to årene og derfor var dette norgesmesterskapet desto mer overraskende, smiler Øien.