– Nytt av året er at vi skal ha en kick off-kveld fredag. Der skal motbakkeløperen Thorbjørn Ludvigsen snakke om trening og sine erfaringer. I tillegg skal lokale Amanda Nygård, som har utdanning innen folkehelse, snakke om fysisk aktivitet og kosthold, sier Annbjørg Hauge Nygård. Styrelederen i Vetenløpet forklarer at arrangementet, som finner sted på Hauge skule, er et samarbeid mellom Vetenløpet og Sparebanken Sogn og Fjordane.

Dagen etter er Thorbjørn Ludvigsen storfavoritt når startskuddet for Vetenløpet går på Grotlesanden. Bergenseren har vunnet motbakkeløpet de siste to årene, i fjor med tiden 26.25. Annbjørg Hauge Nygård tror kenyanske John Mnangat Sompol sin løyperekord (25.28) fra 2009 kan stå for fall.

– Thorbjørn kan ta den tiden på en god dag.

Håper på «noenlunde» vær

Noen dager før den 13. utgaven av motbakkeløpet oppfordrer Hauge Nygård nølerne til å melde seg på.

– I konkurranseklassen er det normalt rundt hundre deltakere, mens det har vært 300–400 totalt hvert år. På det meste har vi vært over 600 deltakere, men påmeldingen er veldig væravhengig, forklarer arrangøren.

Arrangørene var uheldige med værforholdene i fjorårets utgave av Vetenløpet, men med god merking har ikke deltakerne problemer med å finne veien selv om det skulle bli tåke.

Hun likte ikke helt prognosene til meteorologene da vi snakket med henne onsdag.

– I fjor var det surt og vått. Vi håper det blir «sånn noenlunde». Om det ikke blir for mye regn så skal det gå greit.

Heies i mål

Stien til Veten går i to høyde-etapper. Den første «kneika» har jevn bratt stigning og ender i Grolsdalen på cirka 300 meter over havet. Deretter er det en knapp kilometer med flatt terreng før neste stigning som er på rundt 200 høydemeter. Målgang er på cirka 500 meter over havet, og totalt er motbakkeløpet 4,6 kilometer langt. Løypa har i snitt en stigning på 12,5 prosent.

– Mosjonistklassen starter først, og de heier deltakerne i konkurranseklassen i mål. Det vet vi at konkurranseløperne setter stor pris på, så vi legger opp til en slik folkefest også i år, avslutter Annbjørg Hauge Nygård.

** Mens John Mnangat Sompol har løyperekorden i herreklassen (25.28), er det Eli Anne Dvergsdal fra Gular som har kvinnenes løyperekord (31,20).