– Etter at de fraværsreglene ble strammet inn har vi fått et problem når vi spiller kamper på skoledager. Vi må nemlig ofte reise før skoleslutt når vi spiller bortekamper og fotballkamp er ikke gyldig fravær, sier TMFK-trener Jon Georg Rutledal.

Mandag reiste han til Førde med syv spillere som er elever i den videregående skolen.

– Vi er avhengige av en grei rektor, en grei lærer eller en grei arbeidsgiver, sier Rutledal, og viser til TMFK-spiller Stefan Misic (17) som er andreklassing på barne- og ungdomsfag ved Måløy videregående skole.

– Jeg er på utplassering i barnehage hver mandag, forklarer Misic som scoret TMFKs første mål mot Førde2 mandag.

– Jeg snakket med arbeidsgiveren hans som sa at han kunne få fri om han tar igjen timene. Arbeid kan han ta igjen, men skoletimene må man ta der og da og guttene skal på skolen, sier Jon Georg Rutledal, som er styremedlem i fotballkretsen og mener det kun er en løsning på utfordringen:

– Kampene til andrelagene (Førde2, Sogndal2 og Florø2) må spilles lørdag eller søndag i stedet for på ukedagene.

Rektor: – Ikke opp til lærerne

Fraværsgrensen i de videregående skolene ble innført 1. august 2016 og hovedregelen er at elevene ikke kan ha mer enn ti prosent fravær i et fag.

– Tidligere var det langt enklere for spillerne å få fri fra skolen. Nå er rektor og lærerne i sin fulle rett til å gi dem fravær om de er borte for å spille fotballkamp, sier Rutledal.

Rektor ved Måløy vidaregåande skule, Åsta Navelsaker Røed, forklarer at det kun er sykdom som er gyldig fravær for elevene og at dette krever legeerklæring. I tillegg kan de ha ti fraværsdager til andre ulike formål.

– Gyldige fravær kan da være politiske møter eller konkurranser for idrettsutøvere på toppnivå, sier rektoren, som presiserer at spill i Kretsligaen ikke regnes som toppnivå.

Hun understreker at lærere ikke har myndighet til å unnlate å gi spillerne fravær for å spille fotballkamper på amatørnivå.

– Nei, det er ikke opp til lærerne selv. De skal følge reglene til fylkeskommunen og dette er et nasjonalt pålegg. Det er også viktig at laglederne legger forholdene til rette slik at elevene ikke får et høyt fravær.

Navelsaker Røed forklarer at de har merket en nedgang i fraværet ved skolen etter at fraværsgrensen ble innført.

– Sist skoleår hadde vi kun to-tre elever av totalt 330 elever hvor vi måtte diskutere om fraværet var for høyt til at de kunne få karakter.

Snuoperasjon

Med grønt lys fra skolen og arbeidsgivere i Vågsøy kunne Tornado Måløy stille et slagkraftig lag i mandagens Kretsligaoppgjør i Førde. Med fire elever i startoppstillingen leverte derimot gjestene en svak førsteomgang i Hafstadparken.

– Vi var puslete i første omgang og de scoret 1–0 på et hjørnespark. I pausen ble vi enige om å trøkke til for dette var en viktig kamp for oss, forklarer Jon Georg Ruteldal.

Han måtte imidlertid se Førde2 øke til både 2–0 og 3–0 før TMFK omsider våknet.

– På 0–3 hadde jeg fremdeles et håp om at vi kunne vinne. Jeg prøvde å tenke positivt, sier Stefan Misic som med sin redusering til 1–3 startet en voldsom snuoperasjon fra blåtrøyene.

– Vi fikk litt hjelp av Førde2 som gjorde noen spillerbytter slik at kvaliteten på deres lag gikk ned, erkjenner Rutledal.

Fem scoringer på 25 minutter sørget for at TMFK reiste hjem med tre svært viktige poeng. Laget har nå ni poeng ned til Førde2 på nedrykksplass med fire kamper igjen å spille.

– Dette var både viktig og deilig. Nå er jeg sikker på at vi holder oss, smiler Stefan Misic.