Villaksen og sjøørreten i Norge er på rødlista og risikerer å bli utryddet. Det vil være en nasjonal katastrofe hvis det skjer. Det er vårt ansvar å verne villaksen og naturen generelt! Naturvern må tas mer inn som en viktig del av argumentene for grunnrenteskatten. Oppdrettsnæringen må betale mye mer for de store skadene den påfører klimaet og naturen. Dette er formodentlig nedfelt generelt i vedtakene på klima- og naturtoppmøtene i Egypt og Canada i fjor.

Lakseoppdrett i sjøen med åpne merder kan true villaksen like mye som drivgarnsfisket som ble forbudt. Laksenæringen er ikke bærekraftig slik den drives i dag, den medfører rovdrift på både natur og klima. Det må pålegges krav som gjør at oppdrett i sjøen ikke påfører skader på natur og klima.

Landbasert oppdrett vil gi mye bedre kontroll med miljøet, ikke minst sykdom og rømming, og dermed mindre trussel mot villaksen. Regjeringen må sette krav om en bærekraftig næring med anlegg på land. Sjøoppdrett må pålegges avgifter for de store skader villaksen og havmiljøet påføres av regjeringen. Landbasert oppdrett vil også kunne gi langt flere attraktive arbeidsplasser i distriktene langs kysten. Landbasert oppdrett vil også gi langt bedre arbeidsforhold for de ansatte på anleggene. I Rendalen i Innlandet planlegges et anlegg i ferskvann med 50 lokale arbeidsplasser som er svært gledelig. Slike anlegg i innlandet bør også legges til rette for av myndighetene. Det er kraftig økning av giftig perlesnormanet langs kysten som er farlig for både oppdrettslaks og villfisk. Er det naturens varsl om at noe er galt? «Føre var prinsippet» må gjelde. Mye mer forskning må gjøres på skadene oppdrett fører til.

Laksenæringen er ikke bærekraftig og har vokst for mye. Skadepotensialet på naturen er stort. En kan peke på forhold som: Mye forurensning og mikroplast i havet, rømming av oppdrettslaks, lus, sykdom og antibiotika, villaks og sjøørret som sliter, livet i havet påvirkes negativt, mye tungtransport av fôr og fisk som forurenser, mye utenlandsk arbeidskraft, stort fôrforbruk og ikke minst klimakrisen som også delvis skyldes oppdrett. I Debatten på NRK 17. november ble grunnrenteskatt på lakseoppdrett heftig debattert, i hovedsak hvor bra det er for kysten. Økonomi er som regel hovedtema. Oppdretterne vil ha mest mulig profitt for å utvikle næringen sier de og regjeringen ønsker mer skatt til gode formål. De store negative følgene av oppdrett på klimaet, naturen og villaksen kommer dessverre lite fram i debatten som føres.

Hvorfor skal vår kloakk renses når kloakk fra oppdrett ikke renses? Fisken vokser jo opp i sin egen skit og forurensning. Hvor bra er det for oppdrettslaksen selv og for helsa til oss mennesker som spiser fisken? Jmfr. rømt laks i Sognefjorden nylig, se under. Hva spiser villfisk av sykdomsbefengt og farlig avfall fra merdene?

Oppdretterne sier de vil bruke det store overskuddet sitt til å forbedre næringen. Betyr det at de nå vil begynne å avslutte med merder i sjøen og i stedet starte på land med sin virksomhet?

Rømming av oppdrettslaks er den største trusselen mot naturen. Rømt fisk går opp i elevene, gyter og sprer sykdom og sine gener med villaksens. Nylig rømte ca. 40.000 gyteklar oppdrettslaks fra et merdanlegg i Sognefjorden. Rømt fisk som ble undersøkt etterpå hadde alle alvorlige sykdommer. Det utgjør stor risiko for villfisken og annet liv i hele Sognefjorden, noe som selvsagt er svært urovekkende og tragisk.

Verden trenger mat, men lakseoppdrett er ikke optimalt for produksjon av mat. Laks spiser minst 2–3 kg fôr for å vokse 1 kg. Fôret må i stedet brukes mer effektivt til å lage plantebasert mat. Fôret til laksen fraktes mye fra Sør-Amerika der regnskogen hogges ned! Det må stanses! Bærekraftig og kortreist laksefôr bør utvikles i Norge. Det vil også gi langt flere arbeidsplasser.

Klimakrisen må tas på alvor. Oppdrett er faktisk en klimaversting pga. mye transport av utstyr, fôr og laks ofte halve jorda rundt, sågar med fly. Mat må bli mer kortreist for klimaets skyld. Minst 25.000 laksetrailere, som også lekker forurenset blodvann på norske veier årlig, er altfor mye. Superfrysing uten is kan få vekk 10.000 trailere fra veiene våre og næringen kan tjene ca. 1 mrd. kr på slik omlegging blir sagt. Laksenæringen må selvsagt også bli klimanøytral og eliminere sine store utslipp av både CO2 og annen forurensning! Det må politikerne og regjeringen også sette krav om!

Utenlandsk arbeidskraft som en i dag er helt avhengig av i sjøoppdrett er heller ikke bærekraftig. Tusenvis av utlendinger reiser langt til og fra Norge og belaster klima og miljø. Det bør heller legges til rette for lokal stabil arbeidskraft i distriktene.

Forskere på miljø angripes. Forskere på miljøskader grunnet oppdrett sier ifølge Dagbladet 28. november 2022 at de angripes slik av noen i laksenæringen at de mister lysten til å forske. Det er helt absurd og selvsagt meget alvorlig!

Overforbruk av naturen må stanse. På 1960-tallet ble silda nesten utryddet på grunn av rovdrift og overfiske. Drivgarnsfiske etter villaks ble forbudt på 1970-tallet for at villaksen ikke skulle bli utryddet. Villtorsken kan nå bli utryddet pga. overfiske fra store fartøyer. Det vil særlig ramme små kystfiskere. Bier og andre insekter er i sterk nedgang på kloden på grunn av klimakrisen og vår livsstil. I verste fall kan villaksen og sjøretten bli borte fra våre vassdrag! Ingen ønsker selvsagt det.

Vi må verne naturen som vi er en liten del av, ellers «sager vi over greina vi sitter på» og «graver vår egen grav». Dette ble tatt opp på de viktige klima- og naturtoppmøtene i Egypt og Canada før jul. Det må selv de mest ihuga profittjegerne innen lakseoppdrett også snart skjønne og forholde seg til!

Regjeringen beskyldes feilaktig for å avfolke kysten. Det er å skyte langt over mål. I realiteten er det oppdrett som ødelegger naturen og miljøet i havet, våre fjorder og vassdrag slik det skjer! Det må bli krav om bærekraftig lakseoppdrett ved å gå på land. Laksenæringen må betale for de store og faktiske skader den påfører klimaet, villaksen og naturen vår. Bærekraftig fôr må utvikles i Norge.

Stadig flere er oppriktig bekymret for de betydelige miljøskadene ved sjøoppdrett. F.eks. i Nordfjord er svære bannere med slagord som «Ikke mer oppdrett i fjorden vår» satt opp! Ved Husevågøy er det et stort område med verdifulle koraller som vi håper ikke blir skadelidende. Naturkrisen og klimakrisen viser at oppdrett slik det drives i dag må endres, ikke minst for å bevare villaksen og det biologiske mangfold i vassdragene og havet!

Mennesket har i nyere tid delvis vært lite kloke og dessverre ofte overbeskattet jordas ressurser. Verden må ta naturvern og klimakrisen på alvor og ikke bare bortforklare slik noen fortsatt gjør.

Landbasert oppdrett kan verne miljøet og skape langt flere gode og attraktive arbeidsplasser i distriktene. Anlegget som bygges på land ved Raudeberg i Kinn kommune er et godt eksempel på veien vi bør gå. Med ønske om et bærekraftig godt nytt år for både naturvern generelt og villaks i tråd med FNs klare råd!

Dette leserinnlegget er sendt som en høringsuttale og et miljøinnspill vedrørende regjeringens forslag til grunnrenteskatt på havbruk. Innspillet er sendt til regjeringen ved statsminister Jonas Gahr Støre, Finansdepartementet ved finansminister Trygve Slagsvold Vedum, Klima- og miljødepartementet og Næringsdepartementet.