– Jeg ønsker dem all mulig lykke! hilser Bent Stiansen på telefon fra Statholdergaarden i Oslo.

Kjøkkensjefen har én stjerne i den sagnomsuste Michelinguiden og ble den første nordmann til å vinne Bocuse d’Or – verdensmesterskapet for kokker. – Og jeg gleder meg til å komme på besøk. For det må jeg jo gjøre, lover Stiansen.For dem som måtte lure på hvorfor en av verdens beste kokker har planer om å spise middag på Stadlandet, så er forklaringen enkel. Men mer om det litt senere.

– Vi kommer hit med ny inspirasjon, men vi vil samtidig ikke ta vekk det lokale. Vi skal satse på lokale råvarer og lokal mat, forklarer Gjertrud Årvik.

I januar satte 22-åringen kursen hjemover etter flere år som Oslo-boer. Med på flyttelasset hadde hun samboer Simon fra Mandal.

Sammen skal de drive restaurant på det tradisjonsrike serveringsstedet Furebuda på Leikanger – med nytillegget Mathus bak navnet.

– Utfordringen er å få det til å bli et «hjem» for alle, sier Gjertrud.

– Planen vår er å ta det enda mer tilbake til stilen som en gang var, legger Simon til om lokalet.

Men viktigst av alt er selvfølgelig at gjestene får smaken på det som blir servert.

– Vi kommer til å fortsette med den standarden og servicen vi er vant til, understreker Gjertrud.Og bakgrunnen til det unge paret kan gi kan gi de fleste matelskere vann i munnen.

– Vi har begge både hatt læretiden vår og jobbet på Statholdergaarden. Og det er vi veldig stolte av, smiler Gjertrud og Simon.

– De har vært hos meg i fire-fem år og de gjorde en veldig flott innsats, skryter læremester Bent Stiansen.

Mesterkokken er ikke overrasket over at kokkeparet går egne veier.

– Gjertrud er et rivjern og en potensiell fremtidig chef, og det at de ville starte for seg selv var ikke uventet, mener Stiansen.

Han mener at de to har et godt grunnlag for å skape noe spennende på Stadlandet.– Men det vil være noen utfordringer. Den største er det å ha aktivitet hele året. Og så å skaffe godt nok personale når det er fullt trøkk.– Jeg har gitt dem mange råd, men nummer én er at de ikke bruker store penger før de har tjent dem. Og så er det å jobbe hardt og å få en god forankring i lokalmiljøet, sier Bent Stiansen.

De to ferske restauratørene bobler på sin side over av planer og arbeidsglede.

– Vi ønsker å dra en rød tråd i alt vi gjør. Mat og atmosfære, alt skal stemme, sier Simon.

Planen er å kombinere tradisjonskost som raspeballer med innslag av mer storslåtte menyer ved ulike anledninger.

– Vi skal holde på det tradisjonelle, men vi ønsker samtidig å bryte med en del nytt. Det skal være en helhetsopplevelse. Alt fra gjestene kommer til de går – at det er en fest og noe de husker, smiler Gjertrud Årvik.