Sju huseiere har sagt ja til å gi bort «vegg» til gatekunst-prosjektet i Måløy. En av dem er Tore Myrestrand, som mener det vil pynte opp i sentrumsgata.

– Det ville vært veldig synlig både fra gjestehavna og Gate 1, legger han til. Når og hva som kommer til å bli malt på disse veggene, vil bli opp til både kunstnere og dem som betaler for gatekunsten å bestemme.

Som regel pleier det å koste mellom 6 og 8.000 kroner per kvadratmeter for slike veggmalerier, så større gatekunstprosjekter kan bli kostbare. Gatekunst-prosjektet i Måløy er satt i gang av initiativtaker Tone Holvik-Eriksen.

Hennes utgangspunkt er å skape mer liv og farge i byen.

– Det er kjempegøy at så mange kom, smiler Holvik-Eriksen etter arrangementet. Et stort utvalg unge og urbane kunstnere fikk vise fram sin kunst under utstillingen. I forbindelse med dette ble det også laget et større veggmaleri på en av de utvendige veggene til Den Blå Hesten. Gatekunsten som er satt opp på Den Blå Hesten er et «stunt» fra kunstneren Goofy, forteller Tone Holvik-Eriksen.

Mange tok turen innom åpningen av kunstutstillingen «Streets to the Fjords» på Den Blå Hesten i Måløy forrige uke. I forbindelsen med utstillingen fikk Måløy også sin første gatekunst.

I utgangspunktet er det planlagt at en blå hest skal pryde den utvendige veggen, men dette prosjektet er ikke på trappene før til våren.

– Men jeg synes dette ble så kult, at det kan hende vi bare lar det stå sånn, legger hun til.Til sammen tok det ti timer å få opp det store veggmaleriet, som dekker omkring 100 kvadratmeter. Under åpningen var også Andreas Engelstad, som driver Galleri A i Oslo, til stedet. Han fortalte at han var glad for å kunne ta del i prosjektet som nå pågår i Måløy.

– Vi har alltid hatt lyst til å komme ut til Nordvestlandet, så dette passet som hånd i hanske, sa Engelstad under åpningen.

Sp-politiker Olav Horn deltok også på åpningen på vegne av Vågsøy kommune. Han ga Holvik-Eriksen ros for initiativet og sa at denne type veggkunst vil skape nysgjerrighet blant innbyggerne.

Gatekunstprosjektet fikk kommunal støtte

Gatekunst-prosjektet som nå pryder en av de utvendige veggene på Den Blå Hesten i Måløy ble blant annet finansiert med midler fra Nordfjord Vekst.

Dette er midler som er satt bort fra kommunene til Nordfjord Vekst. Søknader på under 25.000 kroner blir behandlet administrativt, mens søknader over denne summen må tas opp i styret, ifølge Fure.

Totalkostnaden på veggmaleriet på Den Blå Hesten var på rundt 17.000 kroner, og Nordfjord Vekst gikk inn med rundt 8.500 kroner til dette. Resten ble dekket av private midler. Fure forteller at hun synes prosjektet er veldig spennende.

– Det er mange vegger her i Måløy som er grå og kjedelige, så det hadde vært kjekt å sprite opp gata på denne måten, sier Fure om street art-prosjektet i Måløy.

Hun synes også ideen om at det skal gjenspeile lokalhistorien til Måløy er spennende og en viktig del av prosjektet.