Bak våre unge, lokale kjendisjenter står det fire stolte mødre som på ulike måter har fått oppleve hvordan det er når barnet plutselig blir kjent over hele landet.

Søndag er det morsdag, og Fjordenes Tidende har i den anledning tatt en prat med mødrene til fire jenter som alle har gjort navnet sitt norgeskjent med sine sangprestasjoner på TV. I 2016 ble Eid-jentene Vilde Hjelle og Anna Naustdal vinnere av MGPjr, og året etter gikk sambygdingen Oselie Henden seirende ut av den samme sangkonkurransen.

Les mer om «Likestilt» her

– Jeg er stolt av Oselie. Hun har alltid vært opptatt av musikk, og at hun helt alene ved pianoet skrev en sang om at vi som har det godt må ta vare på andre mennesker i verden, gjør meg stolt. Oselie har fått muligheten til å være med på et eventyr, og det har vært en fantastisk opplevelse både for Oselie og resten av familien, forteller mor Jannicke Hagen Henden, som samtidig skryter av NRK for måten de har veiledet familien underveis i MGP jr.-eventyret.

På flyet: I fjor høst ble det mye reising for både The Voice-finalist Andrea og mor Susanne Santiago. – Det har selvfølgelig gått mye tid til reising, men jeg tror alle mødre ville gjort det samme.

– Vi ble bedt om å leve som før også etter at finalen i MGPjr var over, og det rådet har vi prøvd å følge etter beste evne. Men litt ekstra har det selvsagt blitt, når musikk og turnéliv skal koordineres med både jobb, skole, fritidsinteresser for Oselie og de fire andre søsknene, smiler moren.

Mødrene til de unge sangtalentene beskriver opplevelsen som et eventyr, både for døtrene og resten av familien.

– Det har vært utrolig kjekt å få møte så mange kjekke folk og oppleve ting som man ellers aldri hadde fått være med på. Det har vært et lite eventyr! forteller Johanne Karin Hildenes Hjelle, mammaen til Vilde i duoen Vilde & Anna.

Etter at jentene ble kjent over hele landet, har noe av det viktigste blitt å passe på at jentene får være seg selv, og at de alltid er jordnære og ydmyke.

– Det synes jeg de har klart veldig bra. Vi er også veldig opptatt av at de får gjøre hverdagslige ting sammen med venner og familie. Vilde har to brødre, og det er viktig at de får like mye oppmerksomhet og oppfølging som Vilde får. De har også fått være med på mange av konsertene, og de kjekkeste spillejobbene har vært de gangene alle i de to familiene har vært med, supplerer hun.

Mammaen til Anna, Hege Naustdal, synes det både har vært spennende og kjekt å følge datteren og Vilde gjennom reisen de har hatt det siste halvannet året.

Mødrene: Anna og Vilde (foran) med mødrene Hege Naustdal (t.v.) og Johanne Karin Hildenes Hjelle. – Det var kjekt, og litt rart, å høre sangen deres på radio nesten hver dag, smiler Hjelle.

– De har lært utrolig mye, og det har vi også. Vi i familiene til Vilde og Anna har vært opptatt av at det skal være kjekt for jentene, men også for oss andre. Det synes jeg vi har lykkes veldig godt med, forteller Naustdal.

Hun roser også lokalsamfunnet for måten de har tatt vare på jentene.

– Jentene er fremdeles bare Vilde og Anna. Heldigvis har de en bygd som har ivaretatt dette på en helt fantastisk måte. Jentene får være seg selv, og det er jeg utrolig takknemlig for, supplerer moren til Anna.

Moren til The Voice-finalist Andrea Santiago Stønjum er også stolt over hvordan datteren har taklet all medieoppmerksomheten, samtidig som hun har hatt beina godt plantet på jorda.

– Det viktigste for meg har vært å støtte Andrea underveis, og forsikre henne om at hun er god nok som hun er. Jeg kunne også ha sagt at hun måtte holde beina planta på jorda og andre typiske «mammaråd», men Andrea er ei såpass jordnær, ansvarsfull og fornuftig jente, at det har jeg ikke hatt behov for å mase om, smiler Susanne Santiago og legger til:

– For oss som familie, og for meg som mamma, har det vært et utrolig begivenhetsrikt år som har gitt oss mange gode minner for resten av livet.