– Russetiden er noe man ser fram til helt fra man starter i første klasse på videregående. Det har først og fremst vært en veldig gøy tid, men også veldig hektisk, oppsummerer Thea Persson Teige, president for rødrussen på Måløy vidaregåande skule.

17. mai markerte siste periode av russetiden, samtidig som eksamenstiden startet for fullt. Avgangskullet ble trukket til eksamen tirsdag, og har en ny og hektisk periode foran seg før de er ferdige som videregåendeelever for godt.

– Det er fint at det er lagt opp på den måten at eksamen er etter russetiden, påpeker russepresidenten.

Den andre russepresidenten på MVS, Andrea Lyng (blårussen), oppsummerer også russetiden som en kjekk, men hektisk, periode i livet.

– Vi har jo gjort mye bra også, i tillegg til at vi har vært russ, smiler Lyng og viser til at årets russekull samlet inn hele 134.000 kroner til Kreftforeningen under innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft.

– Det er vi veldig stolte over!

Snille russ

De to russepresidentene på Måløy vidaregåande skule beskriver årets russekull som både snille og rolige russ.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger gjennom russetiden. Lokalene vi har lånt underveis har sett greie ut etterpå, og det har ikke vært noe bråk i gata. Vi har også hatt et godt samarbeid med politiet, oppsummerer Andrea Lyng.

Måløy-russen har ikke bare samlet seg i nærområdet under russetiden, de har også dratt til andre steder i landet for å møte andre russ.

– Vi har vært på landstreffene i Lillehammer og Bergen, og fylkestreffet i Breim, sier Thea Persson Teige og legger til:

– Høydepunktet må nok ha vært landstreffet i Lillehammer! Det var et veldig stort, bra og sosialt arrangement.

Bedre samhold

Noe av det beste med russetiden har vært at russekullet har kommet tettere sammen, forteller de to russepresidentene.

– Vi har kommet tettere sammen som klasse og russekull, og blitt bedre kjent i løpet av russetiden, sier Lyng.

Årets russekull har også møtt på noen utfordringer underveis.

– Vi sleit med å finne lokaler vi kunne være i natt til 17. mai. Heldigvis ville Verlo sponse oss og ordne med lokaler, og det syntes vi var veldig kjekt!

Både Thea Persson Teige og Andrea Lyng har vært fokuserte på skolen underveis i russetiden, og har måttet lære seg å prioritere.

– Det føler vi at vi har klart, slår jentene fast.

– Vi har vært med på det meste av det som har skjedd i russetiden, og likevel klart å holde fokus på skolen.

På selveste nasjonaldagen holdt jentene hver sin tale på Torget i Måløy. Persson Teige tok opp temaet prestasjonspress og stress blant unge i sin tale, mens Lyng blant annet snakket om lokalsamfunnet og samarbeid i fremtiden, særlig med tanke på Kinn kommune.

– Jeg vet ikke hva som er rett og galt, men jeg tror det vil bli en utfordring om vi står alene, sier russepresidenten selv om Kinn-spørsmålet.

De to russepresidentene på MVS har begge planene klare for etter videregående. Lyng skal gå på Norges Handelshøyskole i Bergen og Persson Teige skal i Forsvaret i januar.

– Det blir veldig spennende!, smiler russejentene.