– Det er skikkelig kult at så mange kvinner står på Malakoff-scenen i år. Jeg gleder meg spesielt til å se Gabrielle. Hun lager bra musikk, er en kul person og virkelig et forbilde for meg, sier Oselie Henden.

15-åringen fra Nordfjordeid vant MGPjr i fjor, og får æren av å åpne lørdagen på hovedscenen under Malakoff Rockfestival kommende helg. 11 av 30 artister/band på årets Malakoff-lineup har kvinnelige innslag. Kvinneandelen (37 prosent) har dermed aldri vært høgere på festivalen enn i år .

– Det er superhyggelig å kunne booke kvinnelige artister, men i rock-sjangeren hvor vi driver, så har det vært en utfordring. For dem som driver popfestivaler er det nok enklere, sier festivalsjef Arnt-Ivar Naustdal.

– Mener du festivalledelsene har et ansvar for å også tenke likestilling når man booker artister?

– Ja, jeg føler at vi har et ansvar for også å ta hensyn til det. Samtidig ønsker vi først og fremst å booke de artistene vi faktisk ønsker oss innen sjangeren.

Egenprodusert låt

For Naustdal er det derfor ekstra gledelig å kunne lokke publikum med kvinnelige headlinere som Gabrielle og Aurora, mens Gåte, med sin kvinnelige vokalist, Gunnhild Sundli, også returnerer 14 år etter at de sist spilte på Malakoff-scenen.

– Det dukker stadig opp nye rene kvinneband og vi ser også en trend hvor flere band har kvinnelige frontfigurer, sier Naustdal, som trekker fram Malakoff-klare Baby in Vain som et eksempel på førstenevnte.

– Vi snakker buldrende rock og grumsete grunge fra en steintøff dansk dametrio, skriv festivalledelsen i sin beskrivelse av Baby in Vain.

De er i rekken av seks artister med kvinnelige innslag som åpner Malakoff-lørdagen. Nevnte Oselie er i den samme rekken når hun «varmer opp» for Eva Weel Skram på hovedscenen.

– Jeg forventer mye folk, god stemning og fint vær, mens publikum kan forvente seg fire låter fra meg. Den ene har jeg nettopp skrevet tekst og melodi på. Den heter Hand i hand og jeg gleder meg til å høre publikums respons, sier Oselie Henden.

15-åringen har vært Malakoff-deltaker «så lenge hun kan huske», og årets festival blir intet unntak selv om hun også skal i aksjon på scenen. Dagene fram mot helga bruker hun til mer enn å varme opp stemmebåndet.

– Jeg skal være med på festivalriggingen sammen med fotballaget jeg spiller for. Tirsdag skal vi montere gjerder!, forklarer Henden.

2019-navn allerede klare

Mens arrangørene synes å ha kontroll på planleggingen av årets festival, bekrefter Arnt-Ivar Naustdal at blikket for lengst òg er rettet på neste utgave.

– Vi har allerede booket band til 2019 og det kan godt være at vi slipper de første bandene til 2019 allerede i helga. Vi har én artist som er 100 prosent klar til neste år og har bud inne på ytterligere fire-fem artister. Av dem er tre halvveis bekreftet, så vi har kommet veldig godt i gang.

– Snakker vi da om artister som vil være headlinere i 2019?

– Ja, vi snakker om navn som vil stå øverst på plakaten neste år.