– Dette var en bok som måtte skrives

– En journalists privilegium er av og til å komme tett på helt ekstraordinære personer.

Fra venstre ser vi Ole Johannes Øvretveit og Ola Drage. Det har vært et privilegium å bli kjent med Ola, sier Øvretveit, som nå har skrevet bok om entreprenøren fra Stadlandet.   Foto: Rakel Rose Øvretveit

Kultur

Sitatene kommer fra Ole Johannes Øvretveit som har skrevet bok om entreprenøren og samfunnsbyggeren Ola Drage, opprinnelig fra Leikanger på Stadlandet.

Øvretveit selv kommer fra Førde, og er til daglig journalist i Firda.

– Jeg har hørt om Ola Drage så langt tilbake jeg kan huske. Mange har også sagt til Ola at «du må skrive en bok om alt du har vært med på». Jeg fikk mulighet til å hjelpe Ola med å gjøre den ideen til virkelighet, sier Øvretveit.

Boka Harde tak og store pengar – Soga om Ola Drage er historien om den virketrange gutten som kom fra trange kår på Stadlandet og ble en av de største byggentreprenørene i Sogn og Fjordane.

Det er historien om det å være på rett plass til rett tid, ha teft og mot til å ta sjansene på strak arm når de byr seg.

14 timers arbeidsdager

– Ola gav seg aldri. Han jobbet 14 timer i døgnet. Kombinasjonen av et stort intellekt, stor arbeidskapasitet og evnen til å aldri gi opp når det buttet imot, gjorde han til en sentral skikkelse både i og utenfor Førde, spesielt i «Klondyke- årene» på 1970-tallet da Ankerløkken Verft og Sentralsykehuset ble vedtatt plassert i bygda, forteller Øvretveit.

Boka skildrer livet til Ola Drage, fra oppveksten på Stadlandet som fjerdemann av sju søsken, gjennom intense arbeidsår til dags dato.

– Jeg nøler ikke med å bruke ordet geni for å beskrive Ola. Han er et sjeldent begavet multitalent, som kunne prosjektere og bygge store bygg i rasende tempo, for neste dag å koble helt av med finsnekring på hytta i Ervik på Stadlandet. Det har vært et stort privilegium å følge Ola Drage nesten tre timer hver dag i seks måneder for å fullføre denne boka, sier Øvretveit.

– Det er utrolig hvilke kontraster et liv kan romme, sier Øvretveit, og legger til:

– Ola Drage er tidsvitne til en periode med rivende økonomisk utvikling i Sogn og Fjordane, og hans eget liv er en levendegjøring av denne utviklingen.

– En bok som ba om å bli skrevet, sier Ole Johannes Øvretveit. 

Øvretveit beskriver Ola Drage som en fantastisk historieforteller, og sier at han har kommet svært tett på Ola i arbeidet med boken.

Løsninger, ikke problemer

– Noe av det mest fascinerende med Ola er at han har hatt en nærmest ubegrenset tro på seg selv kombinert med en arbeidsmoral som man nesten ikke finner maken til. Når jeg har snakket med tidligere ansatte i byggfirmaet O. Drage AS, er gjennomgangstonen hele tiden den unike evnen Ola har hatt til å finne løsninger der andre stod helt fast. For Ola Drage fantes det aldri problemer, bare løsninger, sier Øvretveit.

Øvretveits bok er rikt illustrert med bilder fra Drages liv, og de mange historiene tar leseren med på en reise i vår nære historie.

Boka er en fascinerende fortelling om hva en person kan få til i kombinasjonen av talent, viljestyrke og hardt arbeid.

Ola Drage har strukket strikken lengre enn de fleste, tjent og tapt store penger, men har alltid landet på beina til slutt.

Her er mye livsvisdom fanget på 207 sider.