– Det var sommeren 1980. Det var Måløydager. Jeg hadde spent opp en line på Torget, og folk flokket seg rundt for å se meg gå fra plattformen jeg stod på og over til den andre enden av lina. Jeg hadde med meg en liten stige som jeg klatret litt i mens det hele pågikk, sier Jan-Ketil Smørdal til Fjordenes Tidende.

I hele oppveksten i Hjelmelandsdalen i Stad kommune hadde han utfordret seg selv på ulike måter, og ikke minst hadde han trent mye på å gå på line.

På Måløydagene skulle han opptre for det største publikummet noen gang, og han kjente på presset.

Det var under Måløydagene i 1980 at Jan-Ketil Smørdal bestemte seg for å gjøre balansekunsten til et levebrød. Senere ble han direktør for sitt eget sirkus, Cirkus Agora. Foto: Faksimile Fjordenes Tidende

– Jeg klarte å holde nervene i sjakk, og det var fantastisk å få applausen og tilbakemeldingene fra publikum der på torget. Jeg forstod at folk syntes det jeg holdt på med var spennende, og jeg fikk virkelig blod på tann. Det var etter Måløydagene i 1980 at jeg bestemte meg for å gjøre balansekunsten min til et levebrød, sier Jan-Ketil Smørdal.

Han allierte seg med sin fire år eldre bror, som ble assistent og tilrettelegger.

– Det hjalp jo at han hadde førerkort, ler Jan-Ketil.

Smørdal debuterte som sirkusartist i Cirkus Merano i 1982, og det er ingen overdrivelse å påstå at han nesten over natten ble rikskjendis i Norge gjennom eksponering både på TV, i radio, i ukeblad og aviser.

– Jeg fikk veldig mye oppmerksomhet i media, både i Norge og i utlandet. Ting tok egentlig helt av. Og allerede året etter, i 1983, skjøt ting fart internasjonalt.

Som linedanser og balansekunstner har Jan Ketil Smørdal opptrådt for en rekke internasjonale kjendiser.

– Jeg har opptrådt for den engelske kongefamilien, for en sjeik i Abu Dhabi, samt på verdens største sirkus, det tyske sirkuset Krone i München. I tillegg har mange show blitt filmet av for eksempel BBC, sier Smørdal, som etter en periode i Cirkus Merano startet sitt eget sirkus, Cirkus Agora som 25-åring i 1989.

Dette bildet ble tatt tirsdag kveld under sirkusforestillingen på Årsheim på Stadlandet. Foto: Bjørn Erik Drabløs

Jan-Ketil har blitt ved sin lest, og har nå vært Cirkusdirektør (ja, han skriver det med C) i 33 år.

De siste to årene har det ikke vært mulig for Smørdal å turnere med sirkuset sitt på grunn av pandemien, og da tiltakene endelig ble lettet, brøt krigen i Ukraina ut.

– Omtrent alle som jobber med teknisk service hos meg er ukrainere. Da krigen brøt ut reiste de hjem for å hjelpe familie og slektninger. Og jeg reiste etter og tok med meg mye forskjellig som hadde blitt samlet inn. Det var fantastisk å møte mine venner igjen i hjemlandet deres, selv om det var under veldig krevende og farlige forhold.

Etter returen fra Ukraina klarte Jan-Ketil å få ta i nok teknikere til å legge ut på landeveien igjen med Cirkus Agora.

Foto: Bjørn Erik Drabløs

– Vi satser på en sirkussesong på cirka 100 dager. Det er herlig å være på veien igjen. Dette har jeg virkelig savnet. Helt ærlig: Jeg er mer giret enn noen gang før på å lage sirkus, og jeg håper at så mange som mulig vil komme i teltet og se showet vi har satt sammen. Jeg tror folk vil bli imponerte av det vi skal vise frem. Ikke minst er det kjekt at barna får oppleve dette. Det er sikkert mange av dem som aldri har vært på sirkus før, sier «Cirkusdirektøren».

Den siste uka har Cirkus Agora besøkt Volda, Eidså og Årsheim. I morgen blir det sirkus i Måløy.

Foto: Cirkus Agora