– Jeg vet ikke hva det er med denne byen, men jeg har aldri følt meg mer «hjemme» enn her i Los Angeles. Jeg tenker ikke da på Hollywood, men på det fine, energiske, multikulturelle, kunstneriske og kreative senteret som Los Angeles er.

Sammen med sin australske samboer har Marek Stave fra Måløy nå bodd i «Englenes by» i halvannet år.

– Etter at jeg besøkte en kamerat som jobber som filmagent i LA på det som skulle være en ukes ferie, så ble jeg værende i tre måneder. Jeg ville rett og slett ikke dra herfra, smiler Stave, som i dag jobber med ulike kreative prosjekt på den amerikanske vestkysten.

Men veien dit var på ingen måte rett fram.

Fra økonomi via mote til film

Etter å ha fullført videregående skole hjemme i Måløy, flyttet Stave i 2005 til Tromsø og senere Stockholm for å fullføre økonomiutdannelsen. Deretter gikk turen til London via Oslo.

– I London jobbet jeg i ulike stillinger i motebransjen i seks år. Jeg var heldig nok til å få reise på motevisninger og messer i Paris og Milano og fikk blant annet møte og style folk som Mick Jagger, Paul McCartney og Puff Daddy, forteller Stave.

– Jeg vet ikke hva det er med denne byen, men jeg har aldri følt meg mer «hjemme» enn her i Los Angeles. Jeg tenker ikke da på Hollywood, men på det fine, energiske, multikulturelle, kunstneriske og kreative senteret som Los Angeles er, sier Marek Stave.

Han forklarer at han aldri har hatt ambisjoner om å jobbe i motebransjen, og måløyværingen søkte etter hvert nye utfordringer.

– Det jeg gjorde på jobb var ikke tilfredsstillende, og de siste årene i London begynte jeg derfor å jobbe med film – da på produksjonssiden og med markedsføring.

Men den kommersielle og forretningsmessige delen av den kreative industrien var ikke det som fenget 32-åringen, som i større grad ønsker å jobbe med det kreative uttrykket. Det har han fått muligheten til i USA.

– Etter at jeg flyttet til Los Angeles i fjor begynte jeg å regissere kortfilmer, som jeg alltid har hatt en lidenskap for. Siden da har jeg jobbet med kreative prosjekter på egen hånd.

«Malibu og Dem»

I tillegg til at Stave er kreativ leder i sitt eget selskap The Group, etablert i Måløy i 2014, er han regissør på det han selv omtaler som «kunstneriske uavhengige filmprosjekter».

– Jeg liker å jobbe fra steder som inspirerer meg til nye prosjekt. Av og til tilbringer jeg derfor tid på andre regissører og kunstnere sine atelierer, forteller 32-åringen.

– Jeg ønsket å lage en film som utforsket kvinners «fangenskap» i relasjoner og kjønnsroller, sier Stave om kortfilmen Malibu og Dem.

Det var slik kortfilmen

Malibu og Dem

, som nylig ble ferdigstilt, ble til etter at Stave hadde besøkt kystbyen nord for Los Angeles.

– Jeg ønsket å lage en film som utforsket kvinners «fangenskap» i relasjoner og kjønnsroller, og forsøkte å skape et feminint uttrykt som plasserte jenters perspektiv i sentrum av historien, sier Stave, som både har skrevet manus, regissert og produsert kortfilmen.

– Jeg har brukt sterke, kreative og intelligente jenter som representerer neste generasjons kvinner i Skandinavia – et sted hvor holdninger er i endring og hvor det har vært et skifte i bevisstgjøringen rundt janteloven og etablissementet.

Stave forklarer at Malibu ble valgt på grunn av filmkarakterenes forhold til landskapet, samt surfe- og skatekulturen i byen.

– Det speiler også min erfaring fra å vokse opp i Måløy – en liten «fiskerlandsby» i Norge hvor janteloven regjerer – kontra det å komme til Malibu som for meg er et symbol på frihet.

Thea Sofie Loch Næss (f. 1996) var en av skuespillerne i kortfilmen Malibu og Dem. Sørlandsjenta har spilt i norske filmer som Natt til 17. og Birkebeinerne.

Se kortfilmen Malibu og Dem i vinduet under:

Staves andre kortfilm, Preacher, ble laget ved hjelp av et 16 mm-kamera i løpet av få timer, og stilles for tiden ut på et kunstgalleri i den cubanske hovedstaden Havana.

– Den handler om kampen for de mange som strever i Downtown LA og kontrasten til den amerikanske drømmen. Tidspresset tillot karakterene å fortelle sin historie uten for mye involvering fra meg, sier filmskaperen.

Penger og frihet

Både Malibu og Dem og Preacher er egenfinansierte prosjekt, som Stave har produsert på eget initiativ. Han forklarer at målet er at prosjektene skal bidra til at måløyværingen får «en fot innenfor» i bransjen.

– Når man er ung og lovende fungerer det slik at man presenterer ideen nesten ferdig, og viser denne til en kunde i håp om at kunden «forelsker seg» og kjøper ideen, uten å redigere den for mye i etterkant.

Stave forklarer at mens større varemerker gjerne gir filmskapere gode penger og klare føringer i prosjekt, så er hans mål å kunne sikre seg ekstern finansiering til prosjekt samtidig som han kan beholde sin kunstneriske frihet.

– Det ultimate er å motta midler fra en støttespiller som tror på ditt talent og visjon, slik at du kan få jobbe med de prosjektene du vil uten å måtte føle på presset for at du ikke klarer å betale skuespillerne dine eller mannskapet ditt, sier Stave, som presiserer at han har mottatt støtte fra Innovasjon Norge til sitt selskap, The Group.

Sterke bånd til Måløy

Etter halvannet år på den amerikanske vestkysten stortrives Marek Stave i Los Angeles. Men han ser heller ikke bort fra at LA ikke blir hans siste bosted, og nevner Paris og Melbourne som aktuelle destinasjoner om han og samboeren skulle velge å flytte på seg. Familien bor i Norge, og selv om 32-åringen selv har bodd store deler av livet i utlandet, anser han Norge som sitt hjemland. Og båndene til Måløy er fremdeles sterke.

– Jeg har mange lykkelige ungdomsminner fra Måløy og har også en nær vennegjeng der som jeg regelmessig holder kontakten med.

Profesjonelt er drømmen å kunne leve av kreativiteten.

– På lang sikt håper jeg å kunne skape mer av det jeg elsker. Kanskje har vi i fremtiden et studio med mange lojale kunder og talentfulle partnere som jeg samarbeider med.

Stave er bevisst på at han ikke ønsker at kommersielle oppdrag med klare føringer i for stor grad skal fylle hans arbeidstid. Ei heller i fremtiden.

– Det er på de personlige prosjektene man virkelig kan være kreativ. Hvis jeg kan gi så mye glede til dem som ser filmene mine som jeg har fått ved å lage dem, så vil det gjøre meg glad. Og om jeg kan endre noens syn på verden og utvide deres perspektiv, så er det alt jeg vil.

Etter at denne saken ble skrevet er Malibu og Dem plukket ut til å være blant de offisielle filmene som skal vises på Fashion Film Festival i Milano.

– På lang sikt håper jeg å kunne skape mer av det jeg elsker. Kanskje har vi i fremtiden et studio med mange lojale kunder og talentfulle partnere som jeg samarbeider med, sier 32-åringen.