Dette leserinnlegget er skrevet av Rolv Petter Vetvik, Måløy.

Fylkesmannen sitt ja til Bryggja, et rigget vedtak?

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane sin utredning og begrunnelse for å si ja, til at Bryggja kunne gå inn i Stad kommune er et resultat av rekordtid i rask saksbehandling. Enhver som har arbeidet i byråkratiet ser at søknaden fra Bryggja er et minimumsarbeid i henhold til Inndelingsloven. Fylkesmannen har ikke vurdert om det var riktig å behandle Bryggja spørsmålet kun etter Inndelingsloven. Forvaltningsloven stiller klare krav til det offentlige om når en skal tiltrå en utvidet saksbehandling, utover Inndelingslovens minimumsbehandling.

Såkalt helhetsvurdering skal iverksettes når vedtak i den ene eller andre retning inneholder store og uforutsette kostnader for begge parter. I saken om fradeling av Bryggja fra Vågsøy til Stad er det iverksatt et 0-sum spill, om over 100 million i potten.

Skjønnsmessig erstatning etter Inndelingsloven er knapt 3 million kroner. Når Fylkesmannen bruker bare denne loven som begrunnelse for å skille Bryggja fra Vågsøy til Stad er dette en vridd saksbehandling som kun kan rettes opp i en rettsal. Vridd saksbehandling, fordi forvaltningsloven er frakoblet fører til at Fylkesmannen i Sogn og Fjordane tvinger Vågsøy til å ta opp et lån på over 100 million kroner for å nullstille omsorgsplanen til dagens utgangspunkt fra 1.1. 2020. Dette fordi tap av Bryggja fører til at Vågsøy må låne mer enn 100 million kroner for å nullstille nåværende omsorgsplan, samt låne 100 million kroner til å utbygge flere omsorgsplasser i henhold til eldrebølgen. Parallelt får Stad en gave på mer enn 100 million og kan dessuten utsette bygging av nye omsorgsplasser som også er gevinst i seg selv i flere 10-million klassen.

Nå må Vågsøy/Kinn kommune gå til rettssak for å sikre at sikkerhetsventilen i Inndelingsloven (dvs. reell økonomisk konsekvensanalyse) legges til grunn for hva Vågsøy skal ha i kompensasjon.

Etter den fatale folkeavstemningen i Vågøy er politikk blitt et skjellsord. Nå må kommunestyret i Vågsøy gå på banen for å sikre 100 million i erstatning. Alle fra Bryggja, inklusiv ordfører, må fratre kommunestyret når dette skal behandles i kommunestyret.