«Om du er avhengig av buss – hva da? Et ettermiddagsbesøk er umulig»

- Jeg håper at besøkstidene blir endret tilbake til slik de var før pandemien, skriver Steinar Instebø i et åpent brev til Stad kommune. Han stiller spørsmål om de begrensede besøkstidene ved institusjonene i Stad.  Foto: Bjørn Erik Drabløs

Meninger

Dette leserinnlegget er skrevet av Steinar Instebø fra Flatraket og er også sendt som åpent brev til Stad kommune

Besøkstider på sykehjem i Stad kommune

Tidligere i høst ble de nasjonale koronatiltakene opphevet. Dessverre har enkelte større byer måtte innføre nye lokale koronatiltak – ettersom det har vært mye smitte der. Heldigvis har Stad kommune stort sett «gått klar». Likevel har ledelsen i Stad kommune fortsatt restriksjoner på besøkstider på helse- og omsorgsinstitusjoner. På nettsiden til kommunen står det at de ønsker besøk mellom kl. 11.00 – 13.00 og kl. 16.00 – 19.00.

Dersom du for eksempel har en timeavtale på Nordfjordeid/i Selje som er ferdig i ett-totiden, hva gjør du da? Skal du måtte vente med å gå på besøk til kl. 16.00 – selv om den aktuelle beboer ønsker besøk tidligere?

Om du er avhengig av buss – hva da? Busstidene mellom Flatraket og Selje er ikke tilpasset besøkstidene om formiddagen. Du får lang ventetid i Selje. Et ettermiddagsbesøk er umulig, da siste buss fra Selje til Flatraket går kl. 16.05.

Snart er det jul. Da kommer det mange tilreisende hit for å besøke venner og slektninger, også til de som bor på eldretun eller sykehjem. Hvordan forklare til de tilreisende at Stad kommune har en slik begrenset besøkstid?

Før pandemien kunne folk (på dagtid) komme på besøk akkurat når det passet de besøkende og den aktuelle beboer på sykehjemmet. De kunne da også velge om de var på rommet til den de besøkte, eller ute i fellesarealet.

Dersom smittesituasjonen skulle øke igjen i vårt område, må vi nok regne med at det kommer nye restriksjoner. Men er denne oppdelte besøkstiden basert på smittevern, eller er det fordi det er mer behagelig for de ansatte å ha det slik?

Når vi nå er på besøk på Seljetunet, sitter vi som regel bare på rommet og prater. Jeg regner med at andre beboere fint klarer å hvile middag/slappe av, selv med litt småprat i naborommet.

De aller fleste beboere på sykehjemmene har fortsatt sin stemmerett. De kan altså være med på å velge hvem som skal styre landet vårt, men de får ikke bestemme over sitt eget rom/hjem.

Det er vel tross alt beboerne sitt hjem, og de ansatte er på jobb for beboerne der.

Jeg håper at besøkstidene blir endret tilbake til slik de var før pandemien.