Artist dro til Selje for å bli rusfri

Nyheter

Julian Misic visste han ikke ville klare å bli rusfri i Bergen. Det førte til at artisten havnet i Selje, der han fikk god støtte fra Bjørn Inge Berge og Jon Inge Sigerland.

I 2001 gjorde Misic stor suksess med den egenskrevne forestillingen Dop, som var basert på egne og venners erfaringer. Livet smilte igjen til artisten fra Bergen. Han kjøpte leilighet og bil, og satte opp en kabaret. Mens anmelderne hyllet Dop, som ble spilt i Bergen og resten av landet gjennom Riksteateret i to år, fikk kabareten blandede tilbakemeldinger.

Bare to måneder etter ble stykket tatt av plakaten. Da skjedde det som ikke skulle skje – Misic gikk tilbake til det han kjente best.

– Jeg havnet på kjøret, rett og slett, sier han åpenhjertig.

Veien ut av en hverdag fylt med dop, gjorde at Misic endte opp i Selje i 2006.

– Jeg skjønte at jeg måtte vekk fra Bergen for å komme meg ut av det, forteller han.

Misic hadde blitt kjent med Bjørn Inge Berge gjennom musikken, og visste at kompisen hadde tatt over en gård i Selje.

Tilfeldighetene hadde det til at kompisen hadde en ledig hybel i Selje, som Misic fikk leie. Leiligheten i Bergen ble solgt, og i august 2006 dro Misic til det som skulle bli hans nye hjemkommune. Pengene fra leilighetssalget ble brukt til å etablere et studio i hans nye hjem, der livet besto av trening og musikk, i tillegg til sesongjobb i et fiskemottak.

– Planen min var aldri å bli der i nærmere ni år.

– Bergensere er greie altså, men seljeværinger har en underfundig humor. Det er gode folk, de er «ned på jorda», solide, sier musikeren, som innrømmer at savnet etter Selje, naturen og menneskene er til stede.

Støtten fra organist John Inge Sigerland og Bjørn Inge Berge, som Misic ofte spilte musikk sammen med, var en viktig del av livet i Selje.

– John Inge er overkvalifisert til å være organist. Og det sier jo litt om Selje. Folk blir der fordi det er et så flott sted med flotte folk, sier han smilende.

Mens Misic bodde i Selje gikk han på LAR, en behandlingsform gitt til de som har misbrukt heroin og andre morfin- preparater.

Med LAR erstatter en morfinmisbruket med Metadon, Subutex og Suboxone. Misic følte seg fin i starten av behandlingen, men fikk etter hvert kjenne bivirkningene. Han ble passiv og fikk ikke ut sitt fulle potensial. Misic forsøkte flere ganger å slutte med LAR mens han bodde i Selje, uten å lykkes. Det var først da han starta på en eksperimentell behandling på Haukeland, at behovet for LAR var over. Da vokste ønsket om å leve ut sitt fulle potensial med kunsten.

– Jeg følte jeg hadde noe ugjort med kunsten i Bergen. Jeg måtte tilbake igjen. Januar 2015 var det nesten ni år lange kapittelet i Selje over og et nytt er begynt i Bergen.

– Det er nå to år siden, og historien er helt annerledes nå. Jeg skriver musikk på et helt annet nivå enn da jeg gikk på LAR og da jeg var ruset. Jeg har ikke den skyen som da jeg var medisinert, forklarer han.Med livet på rett vei, jobber Misic med nytt materiale, både med egne låter og gjennom et samarbeid med bergensartisten KIKS. Sammen går de under navnet SølvTunge.

– Jeg lager musikk hele tiden, og det har blitt ganske bra nå. Men jeg vil se hvor bra det kan bli før jeg gir ut noe. Planen er å få til et album, avslører han.

KIKS er bare 26 år og driver med hiphop og rap. Selv er Misic 48 år og oppvokst med RocknRoll og visesanger.

– Det er det som gjør det spesielt. Vi har ulike syn på verden basert på våre erfaringer, noe vi omfavner i musikken og lyrikken.