Etter at 2015 ble et rekordår for Skipskompetanse har Måløy- selskapet ansatt flere nye medarbeidere til å håndtere sine prosjekt i inn- og utland.

– 2015 ble et godt år fordi vi stort sett solgte alle timene våre. Vi har hatt store prosjekt som har gått over tid og klart å fylle på med mindre prosjekt. Utnyttelsen av tiden vår var veldig god, samtidig som alle ansatte og andre rundt firmaet la ned en enorm innsats, sier daglig leder Per Jørgen Silden.

Omsetningen på 19,3 millioner og resultatet før skatt på 8,3 millioner er betydelig høyere enn det Måløy-selskapet har registrert tidligere.

– Vi har holdt på i noen år nå (2007, journ.anm.) og brukt mye energi og ressurser på å bygge opp en portefølje. Å levere kvalitet over tid koster, og i fjor fikk vi avsluttet en del prosjekt som et resultat av det arbeidet vi har lagt ned tidligere, forklarer Silden.

Blant prosjektene Skipskompetanse er og har vært involvert i de siste årene er de nye brønnbåtene til sunnmørsredeieret Rostein.

– Vi holder på å avslutte en serie på fire båter til Rostein. Det har gått over mange år fra et utviklingsprosjekt vi gjennomførte sammen med rederiet og som ble støttet av Innovasjon Norge. Det prosjektet utløste byggingen av Ro Arctic og senere tre søsterskip.

Brønnbåter: Ro Arctic var det første fartøyet som ble bygget i en serie på fire brønnbåter som Skipskompetanse utviklet i samarbeid med rederiet Rostein og NOCSA.

Det ene søsterskipet, Ro Server, er allerede i drift, mens de to øvrige er under bygging. Ro North skal leveres fra Larsnes Mek. Verksted i høst, mens Ro West skal stå klar neste år.

– Det er veldig store prosjekt for oss og vi har levert tegninger og detaljer utover det som er normalt for slike prosjekt.

Russland: En øst-russisk reder skal bygge nye fiskefartøy i Skipskompetanse sitt egenutviklede design SK-3101R. Fartøyene skal bygges ved et verft i Kaliningrad. Fire av de ansatte i Skipskompetanse snakker russisk og Silden ser store muligheter i markedet. – Det skal skiftes ut mange båter i Russland fremover.

Før jul signerte Skipskompetanse en kontrakt med et rederi i Øst-Russland om levering av design, tegninger og teknisk bistand i forbindelse med byggingen av flere fiskefartøy. Fartøya skal bygges i Kaliningrad og det første fartøyet står klart i første kvartal av 2018.

– Omsetningen i 2016 vil nok nærme seg det nivået vi var på i fjor. Resultatet blir nok også greit, men ikke som i fjor. Resultat som i 2015 vil forhåpentligvis komme med jevne mellomrom, og vi er avhengige av dem for å kunne utvikle bedriften slik vi ønsker.

Skipskompetanse flyttet inn i nye kontorer i Fiskernes Hus i 2014.

– Det er kjekt å se at her er en framvekst av kompetansearbeidsplasser i Måløy sentrum, sier Per Jørgen Silden. Han som viser til bedrifter som Fiskeridirektoratet, Fjord Shipping (se egen sak neste side), LocalHost og Videonor, som har etablert seg i sentrum.

– Her er mange attraktive arbeidsplasser i Måløy sentrum og det er positivt.

Fiskernes Hus: Skipskompetanse er lokalisert i andre etasje av Fiskernes Hus hvor blant andre Fiskeridirektoratet og Nordea også holder til.

Silden er i det hele tatt opptatt av å bidra til tilflytting til Vågsøy. Nylig ansatte han Andre Høydal som flyttet hjem etter endt utdanning.

– Vi vet at det er mange lokale ungdommer som studerer innen vårt felt i Ålesund, Bergen og Trondheim. Forhåpentligvis vil det at her er flere firmaer som oss (Seacon og Naval Consult, journ. anm.) være med på å lokke folk hjem. Da vet man at om det skulle vise seg at et av firmaene ikke var riktig valg av arbeidsplasser, så er her andre muligheter.

Silden ønsker også å komme i kontakt med ungdom som kan tenke seg å ta et utdanningsløp som kan resultere i at Skipskompetanse kan være en fremtidig arbeidsgiver.

Han oppfordrer samtidig ungdom til å benytte seg av TAF-tilbudet ved Måløy vgs. hvor man kombinerer teori med praksis.