Mens kvinner i Norge har en gjennomsnittlig levealder på 84 år, har menn en forventet levealder på 80 år, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Les meir om «Likestilt» her.

Forskjellen i levealder for menn og kvinner har imidlertid blitt gradvis mindre de siste 20 årene. En hovedforklaring er at menn har endret levevaner i større grad enn kvinner har gjort, heter det i artikkelen fra Folkehelseinstituttet.

Opptatt av å være sosiale

Flere ganger i måneden samles en gjeng pensjonister på Selstadgården i Måløy. Der får de lære om bruk av PC, smarttelefoner og nettbrett. Og for deltakerne er det sosiale minst like viktig som kunnskapen de får ut av kurset.

– Vi damer tar kontakt med andre når vi blir aleine, sånn som for eksempel her på datakurset, sier Norunn Verlo, og viser til at det er flest kvinner som deltar.

– Menn blir ofte sittende aleine, sier Verlo. Hun mener kvinner er flinkere til å sosialisere når de kommer oppi årene, og at dette muligens kan påvirke levealderen.

Men det er ikke bare det sosiale som kan påvirke levealder, ifølge Verlo.

76-åringen viser tror også at en av grunnene til at kvinner lever lenger enn menn, er at kvinner er flinkere til å søke hjelp når de blir sjuke.

– Damer er flinkere til å søke hjelp for det de sliter med. Menn går ikke til legen før de har fått et spark bak, slik jeg har forstått det, sier hun.

Hun sitter rundt bordet på Selstadgården med venninnene Anne Brit Kvalheim og Rigmor Myklebust.

Damene tror også at kvinner lever lenger fordi de er flinkere til å ta imot gode råd, og at de er i mer aktivitet.

– Og damene stiller kanskje mer opp for å ta seg av den eldre generasjonen, legger Kvalheim til.

De mener også at kvinner kanskje gjør mer husarbeid, fordi det faller dem mer naturlig å se hva som trengs å gjøres.

– Kvinner er mer forsiktige

Irene Stokker (70), en av de andre deltakerne på datakurset, mener kvinner er mer forsiktige enn menn, og at dette kan være med på å påvirke levealderen.

– Jeg tror kvinner er smartere, og mer forsiktige. Vi er flinkere til å vurdere risiko, sier hun.

– Menn skal kjekke seg med fysiske utskeielser. De tar flere sjanser, og skal tøffe seg. De gjør ting som mange damer aldri ville gjort, smiler hun.

– Det er mye høgere sykefravær blant kvinner. Kvinner er mer «stakkarslige», og krever kanskje ikke det samme av seg selv som menn, mener Osmundsvåg.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at andelen sykmeldinger var størst for kvinner i 2015.