Tilbakeblikk på «Likestilt»:

– De tror kanskje det er for tøft, litt for «macho»

Hver søndag gir vi deg et tilbakeblikk på sakene som har vært på trykk i forbindelse med reportasjeserien “Likestilt” i Fjordenes Tidende. “Likestilt” ser nærmere på kvinners hverdag i 2017

Merete Nerland (foran) er den eneste kvinnen i brannvesenet i Nordfjord. Bildet er tatt fra et kurs på Sikkerhetssenteret i Måløy (SIM) ved Måløy vidaregåande skule, der hun også er den eneste kvinnen som deltar. Foto: Christina Cantero 

likestilt
  • Reportasjeserie om kvinner sin hverdag i 2017, som blir presentert i hver utgave av Fjordenes Tidende i mars.
Nyheter

Merete Nerland fra Årsheim har flere ganger fått reaksjonen «oj, en dame!» når hun har vært på oppdrag for brannvesenet.

Les mer om Fjordenes Tidendes prosjektet «Likestilt» her.

Nerland er den eneste kvinnelige brannkonstabelen i Nordfjord. Og som den eneste dama i et yrke som i flere tiår har blitt kalt «brannmann», har hun flere ganger opplevd at folk har påpekt hvilket kjønn hun er.


"Likestilt":

Hun vil ha flere kvinner på scenen

– Av de 100 mest spilte artistene på norsk radio i 2015, var 23 kvinner. Og kun 3 kvinner har blitt Årets spellemann siden 1983.

– Jeg har ikke fått negative kommentarer på at jeg er kvinne, men det er flere som har konstatert at jeg er det. Det er jo ikke så vanlig med kvinner i brannvesenet, sier Nerland, som har jobbet i Selje Brann og Redning i litt over ett år.

– Folk kan også komme med kommentarer som «oj, en dame!» og «det har vi ikke hatt siden så og så lenge». Det er sånne kommentarer jeg har fått, legger Nerland til.


Nerland holder for tiden på med grunnkurs for brannkonstabler. Jobben i brannvesenet er en deltidsstilling for Nerland, som til vanlig er eiendomssjef i Selje kommune. Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU og forteller at hun i denne jobben også er vant til å jobbe stort sett kun med menn.

– Der er en og annen dame, men det er veldig sjelden. Så det er dette som er vanlig for meg, sier Nerland.

– Noen menn tror de er flinkere

Nerland tenker sjelden over at hun er en av få kvinner i en slik type kommunal jobb. En sjelden gang har hun imidlertid kjent på det.

– I den jobben jeg har nå, så føler jeg noen ganger at menn tror de er mye flinkere enn kvinner. Det har hendt at menn har snakket seg imellom, uten at jeg får delta. Det er veldig sjelden at det skjer, og overhodet ikke her i Selje, men med folk utenfra, sier Nerland og legger til:


– Og det trenger nødvendigvis ikke ha noe med meg som dame å gjøre heller. Det kan være fordi Selje er en liten kommune, og da tror kanskje folk at vi ikke er så flinke.

Som en av få damer i eiendomsavdelingen i kommunen ser hun ingen begrensninger for hva hun kan få til. I brannvesenet har hun imidlertid kjent på dette.


«Likestilt»

Damene tar ansvar

– I forbindelse med brannvesenet ser man begrensninger, med tanke på tunge løft. Det er det eneste. Ellers tenker jeg at vi kvinner klarer å lære det som menn klarer å lære, sier Nerland og legger til:

– Jeg er opptatt av å bli skikkelig opplært og bli flink i oppgavene mine. Det er viktig uansett om man er dame eller mann. Og jeg liker godt å jobbe med menn, de er enkle å ha med å gjøre. Det er min erfaring.

Vil ha flere kvinner i brannvesenet

Are Fagerli i Eid brannvesen bekrefter at Nerland er den eneste kvinnen som er aktiv i brannvesenet i Nordfjord. I tillegg til å være leder for beredskap i Eid brannvesen er Fagerli også kursleder ved Sikkerhetssenteret i Måløy (SIM). Han har vært i brannvesenet siden 80-tallet og ser klare fordeler ved å ha flere kvinner i korpsene.


– Menn og kvinner er forskjellige, med ulike styrker og svakheter. Det gjør at begge kjønn er med på å utfylle hverandre, mener Fagerli.

– Hvis det kun er menn eller kvinner, så blir det et annet arbeidsmiljø enn hvis det er en god blanding. Jeg skulle gjerne sett at det var flere damer i korpset.

Han skulle også gjerne sett at flere kvinner søkte stillinger i brannvesenet.

– De tror kanskje det er for tøft, litt for «macho». Men jeg tror det hadde vært positivt med flere kvinner, avslutter Fagerli.