I løpet av én måned greide Fjordenes Tidende nemlig å øke antall kvinner på forsiden av avisa betraktelig; fem av til sammen åtte førstesideoppslag hadde kvinnelige kilder.

Les alle sakene fra prosjektet «Likestilt» her.

Dette er takket være prosjektet «Likestilt», som kommer til å fortsette i tiden fremover. Målet med prosjektet er å få flere kvinner i avisa, samtidig som Fjordenes Tidende ønsker å se nærmere på kvinners hverdag i 2017. I første omgang skulle prosjektet vare gjennom hele mars, men etter flere gode tilbakemeldinger velger vi å fortsette i tiden fremover.

Hun har forsket på nettopp dette med bruk av kvinnelige kilder i norske medier, seinest gjennom «Etter beste kjønn», redigert sammen med Kristin Skare Orgeret. Eide har blant annet sett nærmere på kjønnsbalansen i bruken av kilder i norske dagsaviser. Forskningen viser at i 2014 var kun 28 prosent av kildene var kvinner.

Eide tror det er flere årsaker til at det er menn som oftest blir brukt som kilder i norske medier.

Eide mener et rettferdig mål redaksjoner kan sette seg er at det er minst 40 prosent kvinnelige kilder. En av måtene å oppnå dette på er at journalistikken er mindre topptung.

– Det kan være ålreit å intervjue folk som er litt lenger nede i systemet, sier hun.

Eide mener også det er større håp for at lokalavisene får bedre kjønnsbalanse når det kommer til kildebruk.

– Jeg har ikke undersøkt lokalaviser siden 1999, men da viste det seg at lokalavisene lå litt bedre an. Det kan hende det er fordi de er nærmere grasrota, og der er det flere kvinner. Det er større håp for lokalavisene, de har absolutt mulighet for å komme i front der, sier hun.

– Selv om mange mener at i 2017 er det likestilling mellom kjønn, så viser det seg at det er forskjell på menn og kvinner både i og utenfor arbeidslivet, sier Wåge og legger til:

– Jeg vil og skryte av de i redaksjonen min som har arbeidet med dette prosjektet, og som har funnet fram og fått kildene i tale og laget artiklene. Jeg må også takke alle de som har stilt opp og delt sine erfaringer og tanker rundt dette med likestilling.