OD-dagen på MVS:

Kan få «egen» skole

– Vil dere bygge deres egen skole i Sierra Leone? spurte BuildAid-gründer Ole Stenbakk elevene på Måløy vidaregåande skule. Ideen ble godt tatt imot.

Godt samarbeid: I dag, fredag, er det igjen klart for Operasjon Dagsverk (OD) ved Måløy vidaregåande skule. De siste seks årene har inntektene fra OD-dagen gått direkte til bistandsprosjektene til BuildAid. – Arbeidet de gjør er helt fantastisk, sier OD-leder Teodora Flåten Refsnes i elevrådet (t.v.). Her med Ole Stenbakk fra Bremanger, som startet den internasjonale hjelpeorganisasjonen. Fokuset til organisasjonen er på byggebistand. Foto: Christina Cantero 

fakta
  • BuildAid
  • Hjelpeorganisasjon som gir byggebistand.
  • Ble startet av Ole Stenbakk fra Bremanger.
  • MVS støtter organisasjonen for sjette år på rad.
Nyheter

De siste seks årene har elevene ved den videregående skolen nemlig støttet en rekke BuildAid-prosjekter verden rundt gjennom Operasjon Dagsverk (OD). Og med nærmere en halv million kroner i støtte de siste årene er skolen en av de største sponsorene BuildAid har.

Nå har Stenbakk tatt initiativ til at MVS-elevene får sitt eget prosjekt i Sierra Leone. Det vil gå over flere år, ettersom det koster omkring 60.000 kroner å ferdigstille hvert klasserom. Det er ennå ikke avklart om de skal sette i gang med dette.

– Jeg synes det er en veldig god idé og et spennende prosjekt. Dette er noe vi kan følge med på i årene som kommer, og kanskje vi til og med kan være med på åpningsseremonien, sier elev Teodora Flåten Refsnes, som er leder for årets OD-dag ved MVS.

Slummen: – Planen er å satse mot Freetown i Sierra Leone neste år, og jeg håper at skolen blir hovedsponsor for skoleprosjektet vi har der borte, sier Ole Stenbakk (midten). Foto: Privat 

 

Flåten Refsnes liker også tanken på at skolen får ett konkret prosjekt de jobber mot, i stedet for at pengene de gir gjennom OD-dagen blir spredt utover til ulike byggeprosjekter.

Hjelper de fattigste

BuildAid driver med byggebistand og er ledet av Bremanger-mannen Ole Stenbakk. Han ønsker som nevnt å satse mot Freetown og Sierra Leone neste år, men har samtidig mange andre prosjekter på gang.

Organisasjonen har blant annet nylig ferdigstilt byggeprosjekter i Filippinene og Vietnam, samtidig som nye prosjekter er i gang. I Vietnam er de blant annet inne på et prosjekt på et psykiatrisk sykehus. I det samme landet er de også engasjerte i å hjelpe handikappede.

Hjelp: Ungdommer i Filippinene har fått det langt bedre takket være BuildAid. De vokste opp på søppeldynga i Manilla, men med penger fra blant annet MVS har de fått nye hjem. Foto: Privat 

 

– Det er mange handikappede i Vietnam. De blir ofte stuet vekk og gjemt, og blir sett på som en skam for familien, fortalte Stenbakk til elevene.

Stenbakk startet BuildAid i 2001, og forteller at han ser på hjelpearbeidet som en hobby.

– Jeg har stor glede av det. Når man har en hobby man liker, bryr man seg ikke om tiden og pengene man bruker på det. Det er gleden som er lønnen.