Tilbakeblikk på «Likestilt»:

– Du må være så modig som du aldri har vært

Hver søndag gir vi deg et tilbakeblikk på sakene som har vært på trykk i forbindelse med reportasjeserien “Likestilt” i Fjordenes Tidende. “Likestilt” ser nærmere på kvinners hverdag i 2017

Tone Mette Stave Parr mener det kan kreve mot for mange kvinner å ta roret i båten. – Det ga meg en deilig frihetsfølelse, og en ny dimensjon til båtlivet som jeg alltid har elsket. Det tok noen år, mye mot, men det gjorde veldig godt for selvfølelsen, sier 52-åringen fra Stadlandet. Foto: Frode Pedersen/Redningsselskapet 

Likestilt
  • Reportasjeserie som ble startet i Fjordenes Tidende i mars. Den vil bli videreført med flere reportasjer og nyhetssaker i tiden framover. Prosjektet har som mål å gi et bilde av kvinner sin hverdag i 2017, samt å få flere kvinnelige kilder i avisa.
Nyheter

Denne artikkelen er skrevet av Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Tone Mette Stave Parr fra Stadlandet har sett seg lei på kvinner som lar båtlivet seile sin egen sjø og som faller til ro i rollen som førstefender.

For to år siden røsket hun rattet ut av hendene på mannen, skjøv han over i passasjersetet og ba ham sitte helt stille i båten.

– Det ga meg en deilig frihetsfølelse, og en ny dimensjon til båtlivet som jeg alltid har elsket. Det tok noen år, mye mot, men det gjorde veldig godt for selvfølelsen, sier 52-åringen.

Les mer om «Likestilt» her.

Argumentene for å ta roret står i kø. En av de viktigste oppdagelsene var å bli fristilt mannens lyst eller tid. Er han på reise, eller velger andre helgesysler, kan hun stikke på båttur med venninner for en helg. På den måten får de også bedre samvittighet alle sammen, for båten var jo ikke noe billig innkjøp.

Nye tider

Redningsselskapet har i januar gjennomført en spørreundersøkelse blant sine flere hundre deltakere på «Ta roret, kjerring»-kursene som har pågått i selskapets regi gjennom flere år, og som arrangeres over hele landet.

Av 100 spurte deltakere svarte så mange som 73 prosent at de ville ta roret i sommer.

I samme undersøkelsen ble deltakerne spurt om hvor mange ganger de hadde tatt over roret etter endt kurs.

Tretti prosent svarte 4–10 ganger, mens 22 prosent svarte over 20 ganger. Tall som bekrefter at nye tider er i ferd med å innhente båtlivets noe mannspregede virkelighet.

Ønsker å være rollemodell

– Først og fremst handler det om å være en god rollemodell for min datter på 14 som nå skal i gang med båtførerprøven. Jeg ønsket heller ikke å bli akterutseilt av attenåringen i huset. Skulle han liksom være før meg ved roret. Nei, det ble for dumt. Og så er det jo dette med alder, da. Hvem vet, plutselig kan mannen min bli sjuk mellom Marstrand og Skagen, det ville vært innmari dumt å stå og rope hjelp midt i Skagerak. Da er det bedre å vite hva man gjør, og sånn cirka hvor man skal, sier Tone Mette.

Hun tror mange kvinner holder seg til fenderjobben for husfredens skyld, og er bunn ærlig når hun sier at det hender at mannen blir litt rastløs og småsnurt når hun tviholder på kringla og helst vil kjøre.

Noen dager etter at Tone Mette ble intervjuet, ringte hun tilbake og spurte om hun virket alt for krass.

– Jeg ønsker jo ikke å fremstå som den macho-damen som kan og gjør alt. Jeg er like glad i å sitte bak i sofaen med et glass vin og en god bok når mannen min, Per Kjetil, kjører. Vi deler definitivt på oppgavene her om bord. Jeg bare merker på meg selv at det var så deilig befriende å kunne mestre båten i tillegg til alt det andre. Men til alle jenter som har tenkt å ta over roret; Det er fortsatt deilig med en frivakt innimellom, og så ler hun litt igjen.

– Har du noen gode råd til andre kvinner, eller menn for den del, som ønsker å ta roret?

– For det første bør du bestemme deg på ordentlig, så bør du finne deg en annen læremester enn mannen din, han funker dårlig. Du må være så modig som du aldri har vært siden du fødte dine barn. Så finner du en avsides brygge, øver på å legge til ved den uten at noen ser, eller kommenterer. Vær forsiktig, og gjør alle øvelsene i sakte fart. Husk, alle gjør feil, selv mannfolkene!