Tilbakeblikk på «Likestilt»:

Mener presset er størst blant jenter

Hver søndag gir vi deg et tilbakeblikk på sakene som har vært på trykk i forbindelse med reportasjeserien “Likestilt” i Fjordenes Tidende. “Likestilt” ser nærmere på kvinners hverdag i 2017:

16-åringene Gunn Christensen (f.v.), Felicia Nalbant Nordpoll, Emma Wik Ødegård og Maria Kristin Steenslid Hopland tror prestasjonspresset mange jenter kjenner på ofte er selvlaget. Foto: Christina Cantero 

likestilt
  • Reportasjeserie om kvinner sin hverdag i 2017, som blir presentert i hver utgave av Fjordenes Tidende i hele mars.
Nyheter

Unge jenter føler et press til å prestere. 16-åringene Felicia, Gunn, Maria og Emma tror dette mange ganger er selvlaget.

– Vi må prestere i mye; på skolen, jobb og trening. Samtidig er det et slags press overfor venner, og at man alltid skal være der for hverandre, forteller Maria Kristin Steenslid Hopland (16) fra Flatraket.

Les mer om prosjektet «Likestilt» her.

Hun og venninnene kjenner seg igjen i det mye omtalte «prestasjonspresset» blant ungdommer i dag.

På ungdomsskolen følte jentene på et press til å få gode nok karakterer til å komme inn på den videregående skolen de ønsket, og som førsteklassinger på videregående skole har ikke stresset blitt mindre.

Større press blant jenter

Både for gutter og jenter kan det være krevende å være ung i dag. Det forteller barnepsykiater og overlege Siri Sandvik ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk på Nordfjordeid.


«Likestilt»

Farga av kvinnekampen

Eva Flyum og dottera Magni Hjertenes Flyum meiner det framleis er så store og grunnleggande skilnadar mellom kvinner og menn at 8. mars ikkje kan gå upåakta hen.

  – Dette gjelder for begge kjønn, men kanskje det er ekstra mange krav og forventninger til jenter, både fra dem selv og fra omgivelsene, sier Sandvik.

Krav til utseende og gode karakterer, samtidig som man gjerne skal prestere på andre arenaer, ha en jobb, være flinke i idrett og musikk, og samtidig være populære, er noe av det Sandvik drar fram som eksempler på dette.

– Det er krevende med så mange krav og forventninger. Ungdomsalderen er den tiden i livet der man går gjennom de største personlige endringene. Man skal finne ut hvem man er, og hvem man vil være.


Hun forteller at mange jenter klarer seg fint, men at det for mange også kan bli for mye.

– Ungdommene blir slitne, til og med utbrent, sier Sandvik.

Venninnegjengen fra Måløy videregående skole forteller om at det også er forventninger til at man ikke skal snakke om selve «presset».

– Mange jenter føler seg nok presset til å gjøre det bra, men vil ikke innrømme det, sier jentene.

Sosiale medier er også en arena som kan generere press. Jentene forteller at mange for eksempel er opptatt av hvor mange «likes» de kommer til å få.

– Men selv er vi ikke så veldig opptatt av det, forteller de.