– Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg fikk være med på dette, sier arkitekt Borghild Holsvik (37).

Den utflyttede syvdingen er i dag bosatt i Asker og jobber i arkitektfirmaet Ratio. Sammen med flere andre firmaer er Ratio med i gruppa G8+ som ble prekvalifisert til konkurransen om å tegne nytt regjeringskvartal.

Her kan du lese mer om «Likestilt».

– Vi var rundt 20–30 personer fra firmaene som jobbet sammen om forslaget til denne konkurransen. På grunn av strenge sikkerhetshensyn måtte vi sitte i et eget prosjektkontor. Det var et utrolig morsomt og lærerikt samarbeid med flinke folk fra andre kontor, forteller Holsvik.

Kontroversielt prosjekt

Forslaget «Lysning» fra G8+ er nå i finalen om nytt regjeringskvartal. Holsvik forklarer at prosjektet handler om å få samlet de ulike departementene, samt bedre de bymessige forbindelsene mellom øst og vest i Oslo sentrum.

– Etter 22. juli-terroren har regjeringsfunksjonene i Oslo vært svært spredt. Konkurransen om nytt regjeringskvartal handler om å få samlet alle departement, utenom forsvarsdepartementet, sentralt i Oslo rundt høyblokka der statsministeren sitter, forteller Holsvik.

Hun forteller også at konkurransen om det nye regjeringskvartalet har skapt en del kontroverser i arkitekt- og bevaringsmiljøet, både nasjonalt og internasjonalt, ettersom et premiss for konkurransegrunnlaget er at man må rive Y-blokka.

– Det er et flott, modernistisk byggverk av Erling Viksjø, som også har tegnet Høyblokka. Mange er også kritiske til å lage en så kompakt samling av regjeringsfunksjoner sentralt i Oslo. Noe av kritikken kan jeg være enig i, sier Holsvik.

La kunstnerdrømmen på hylla

Borghild Holsvik flyttet fra Syvde etter det første året på videregående skole. Etter det har hun studert både i Volda og Bergen. Hun ble ferdig utdannet som arkitekt i 2007, og flyttet deretter til Asker. Det samme året fikk hun jobben i arkitektfirmaet Ratio.

Men arkitektjobben har ikke alltid vært i planene for Holsvik. Det var kunstner hun egentlig skulle bli, men etter at hun ikke kom inn på kunst-akademiet i Bergen bestemte hun seg for å søke seg inn på arkitektstudiet.

– Jeg hadde snust på arkitektstudiet før, men hadde tenkt at dette bare var for «flinke» folk som var supergode i matte og slikt. Men etter å ha besøkt skolen, snakket med bekjente som studerte der, og lest BAS-boka, fant jeg ut at dette var riktig for meg. Jeg søkte og kom inn året etter.

Innimellom tar hun imidlertid den kunstneriske siden fram igjen. I sommer hadde hun for eksempel en utstilling under Kosterikjedagane hjemme i Syvde.

Færre kvinnelige ledere

Holsvik trives godt i jobben og forteller at det er en variert og spennende jobbhverdag. Når det kommer til kjønnsbalansen i yrket, er det om lag likt. Men som i andre bransjer, er det fortsatt en overvekt av menn i lederposisjoner innenfor arkitektfaget.

– Jeg tror mye av grunnen til dette blant annet er at mange kvinner vegrer seg for å ta ansvarsfulle roller kombinert med småbarnslivet. Bedre tilrettelegging kan være en mulighet her. Kvinner må tørre å ta ansvar, men man må også ha et miljø som gjør det enklere å ta dette ansvaret. Jeg jobber på et kontor som har mange dyktige, kvinnelige ledere, så bildet er langt fra svart hvitt, understreker Holsvik.