Håper flere ser effekten av å holde seg i aktivitet

Treningsfokuset kan starte på arbeidsplassen, mener Torill Eide Tennebø ved Måløy Treningssenter.

Torill Eide Tennebø (t.h.) ved Måløy Treningssenter tror flere kan komme seg i aktivitet hvis de blir motivert til det på arbeidsplassen. Denne høsten har treningssenteret derfor en kampanje rettet mot bedriftene. Folkehelsekoordinator Birte Sandal roser initiativet. Foto: Christina Cantero 

Nyheter

– Arbeidsplassen kan være et sted der man kommer i gang med trening, sier Eide Tennebø.


Denne høsten har Måløy Treningssenter derfor en kampanje som retter seg mot bedriftene. De ønsker å motivere til mer fysisk aktivitet, og håper bedriftslederne ser verdien av at de ansatte holder seg i form.

– Det er flere måter å gjøre dette på; noen bedrifter subsidierer treningskostnadene for de ansatte, mens andre for eksempel gir muligheten til å ta seg fri for å trene gjennom arbeidsdagen, sier Eide Tennebø, og legger til at dette er noe treningssenteret har vært opptatt av lenge, men at de har valgt å sette et ekstra fokus på det denne høsten gjennom en ny kampanje.

Folkehelsekoordinator og ergoterapeut i Vågsøy kommune, Birte Sandal, roser initiativet fra treningssenteret.

– Når arbeidsgivere fokuserer på dette, så viser de både omsorg og at de tar ansvar for sine ansatte. Det er veldig flott, sier hun og legger til:

– Men til syvende og sist er det jo opp til hver enkelt å trene. Man må bare begynne et sted, understreker hun.

Enklere å trene sammen

Både Eide Tennebø og Sandal tror det er enklere å komme i gang med trening om man går sammen med andre om det.

– Alle har ansvar for å ta vare på egen helse, men det er kanskje lettere å gjøre det hvis man er flere som er sammen om det. Det er sosialt og kan til og med bidra til et bedre arbeidsmiljø, sier Eide Tennebø.

Treningssenteret tilbyr blant annet en rabatt til bedrifter der flere ansatte velger å kjøpe seg et medlemskap.

– Man må ta tak i treningen selv, men det er kanskje lettere å bli motivert av andre, sier Eide Tennebø.

Hun mener også det er viktig at hver og én finner ut av hva slags treningsform som passer best for en selv.

– Det er uansett viktig med variert trening. Det er mange som er flinke til å gå i fjellet, men som glemmer styrketreningen, noe som er veldig viktig, sier hun.

Høy terskel

Torill Eide Tennebø sier noen har høy terskel for å komme inn på treningssenteret. Hun er imidlertid opptatt av å vise at treningssenteret er for alle.

– Her kan man prøve litt forskjellig og finne ut av hva som fungerer best for seg selv. Går man med noen man kjenner, så er det kanskje litt lettere å komme inn dørene. Noen vegrer seg for å komme i gang, men man må finne noe man liker å trene. Samtidig er det viktig å ikke sammenligne seg selv med andre. Man må ta det i sitt nivå og tempo. Her er det plass til alle, smiler hun.

Viktig for alle aldersgrupper

Folkehelsekoordinator og ergoterapeut Birte Sandal sier kommunen er flink til å fokusere på fysisk aktivitet blant de yngste og eldste aldersgruppene, men at budskapet til de i midten ofte blir glemt.

– De voksne blir litt glemt. Men det er like viktig at de trener, sier Sandal og legger til:

– Det er viktig å gjøre en innsats med trening slik at man kan gå alderdommen i møte på en god måte. Det er noe man vil ha god nytte av uansett. Og ikke minst er trening med på å forebygge en rekke sykdommer, sier hun og viser til at muskel- og skjelettplager, psykiske lidelser, enkelte former for kreft og hjerte- og karsykdommer er noe av det som trening er med på å forebygge mot.

Trening kan derfor være med på å redusere sykefravær, mener folkehelsekoordinator Birte Sandal.

– I dag er sykefraværet i Vågsøy på rundt 6,1 prosent. Innenfor pleie- og omsorgssektoren er tallet mye høyere. Langtidssykdommer er en stor kostnad både for den det gjelder, samfunnet og for arbeidsgiver, påpeker hun.