Har trent seg til et bedre arbeidsliv

Hadde det ikke vært for trening, hadde nok ikke Frode Helgestad vært i jobb i dag.

Frode Helgestad trener jevnlig på Måløy Treningssenter, og tror den fysiske aktiviteten er årsaken til at han er i god nok psykisk og fysisk form til å være i jobb i dag. Foto: Christina Cantero 

Nyheter

– Det er ikke tvil om at det er den fysiske aktiviteten som har gjort at jeg har kommet meg i jobb igjen, slår 54-åringen fra Raudeberg fast.

Med en sykdomshistorie som innebærer både psykiske og fysiske plager, operasjon og sykmeldinger har det vært en lang vei for Frode å komme seg dit han er i dag – i full jobb.

– Det har vært mye hardt arbeid, understreker han.

Trening som medisin

Etter å ha slitt med angst og depresjon over lengre tid ble Frode Helgestad på slutten av 90-tallet innlagt på psykiatrisk avdeling på Nordfjordeid.

– Alt var plutselig helt svart, sier Frode om perioden der depresjonen sto på på sitt verste.

De psykiske plagene påvirket også matvanene, og Frode ble etter hvert overvektig. Han visste at trening ville bedre situasjonen, men terskelen for å komme i gang var høy. Det var først da han fikk leddgikt at han for alvor så seg nødt til å komme i gang med treningen.

– Overvekt og dårlige ledd er en dårlig kombinasjon, påpeker han.

Veien mot målet startet med fysioterapi.

– Det var greit, for da visste jeg det var for sykdommen sin skyld og at det var en behandling. Men det å komme på treningssenteret var noe helt annet. Det hørtes skummelt ut, og jeg hadde ikke akkurat sommerkroppen, for å si det sånn, sier Frode med et smil.

Noe av det han fryktet på treningssenteret var blikk fra de andre som trente der.

– Men jeg skjønte fort at alle hadde nok med seg selv. Det gikk veldig fint, forteller Frode og legger til at han har trent på Måløy Treningssenter de siste årene.

Han tror imidlertid det hadde vært lettere om han hadde begynt på trening med andre.

– Det er nok enklere om man er flere som går sammen om det, tipser han.

Ser effekten

I dag har trening blitt en svært viktig del av hverdagen til Frode, både for å holde det psykiske og fysiske intakt. Han har blant annet fått bedre støttemuskulatur, noe som er viktig ettersom han har leddgikt.

– Når du trener, så får du tømt hodet og fokus på noe annet. Det psykiske er noe jeg må jobbe med hele tiden. Trening gjør det lettere, og man får mer energi og styrke i hverdagen. Utenom hjelp fra lege og støtte fra familien, er det trening som har vært redningen for meg.

Med både rygg- og leddproblemer er også trening noe som er med på å bidra til at han føler seg i bedre form.

– Jeg har en stillesittende jobb. Når man blir sittende lenge med dårlig rygg og bein, så er det godt å få komme hit og trene. Etter en økt er jeg i bedre form. Alt blir lettere.

Frode tror trening også kan være med på å forebygge psykiske og fysiske plager hos andre.

– Det er jo veldig individuelt, men hvis trening gir andre den effekten det har gitt meg, så kan det jo forebygge både sykdom og sykefravær. Det har fungert for meg, sier Frode.

Han understreker at det er viktig at man selv finner ut av hva slags trening som passer best for en selv.

– Hver enkelt person må finne hva slags type trening som passer for dem. For meg har det for eksempel vært sykkel som kondisjonstrening fordi det er det som er best for leddene mine.

Effekten trening har på det psykiske er også viktig.

– Etter trening er man ikke så tung til sinns. Det er viktig, for det psykiske spiller inn på alt, understreker han.