Likestilt:

Motbakkene stopper ikke Siw

To ganger har Siw Persson fått den tunge beskjeden om at hun har brystkreft. Neste helg skal hun være med på å støtte den årlige Rosa Sløyfe-aksjonen med flere hundre andre i Måløy.

– Mange får motivasjon av å se bildene mine. De tenker at hvis jeg klarer det, så klarer de det og, sier Siw Persson (48) fra Raudeberg. Hun har fått brystkreft-diagnosen to ganger i sitt liv, men lar ikke sykdommen stoppe henne fra å være aktiv. – Noen sier jeg er en motivator, men jeg vet ikke, sier Siw beskjedent. Her fra en trimtur til Tusentrinnstrappa i Kjøde. Siw har i dag vært friskmeldt siden 2016. Foto: Privat 

Likestilt
  • Reportasjeserie som ble startet i Fjordenes Tidende i mars. Prosjektet har som mål å gi et bilde av kvinners hverdag i 2017, samt å få flere kvinnelige kilder i avisa.
Nyheter

– Livet stopper ikke opp selv om man får kreft, sier 48-åringen fra Raudeberg bestemt.

Den første gangen Siw fikk brystkreft var i 2012. Svulsten oppdaget hun mens hun sto i dusjen. Først kjente hun en kul under armen, og så merket hun plutselig at det var en under brystet også. Sjokket og redselen kom raskt.

– Jeg prøvde å holde fokus, og gikk til legen så fort jeg kunne. Tre lange uker senere ble jeg operert.

Les mer om «Likestilt» her.

Hun ble friskmeldt ett års tid senere, og fortsatte med å gå til kontroll jevnlig. Tre år senere, i 2015, fikk hun nok en gang beskjed om at hun hadde kreft. Denne gangen var det i det andre brystet svulsten hadde dukket opp.

– Heldigvis var det ingen spredning. Bare det i seg selv var en positiv beskjed å få.

Beskjeden fra legen betydde likevel at Siw måtte gjennom nye runder med cellegift og stråling.


Likestilt:

Damene held i frisørsaksa

På frisørsalongane i Vågsøy er det berre kvinner som står for hårklippen.

I dag er hun tilbake i jobben sin på Kulatoppen bu- og omsorgssenter i Vågsøy. Men tankene om brystkreft svirrer konstant i bakhodet, og hun går jevnlig både til fastlege og mammografi for sjekk.

– Det er nervepirrende før hver kontroll. Men jeg liker ikke å sjekke meg selv heller. Jeg er redd for at jeg skal finne noe. Hendene stopper liksom opp, forteller Siw.

Støtter forskning

Neste helg er Siw og flere hundre andre klare for å delta i årets utgave av Rosa Sløyfe-aksjonen i Måløy, der solidaritet for dem som har opplevd brystkreft står i fokus. Den landsdekkende aksjonen fokuserer i år på senskader etter brystkreftbehandling. Målet er å få informasjon om senskader ut til pasienter, arbeidsgivere og befolkningen generelt.


– De fleste er forberedt på bivirkninger i forbindelse med behandlingen, men få forventer senskader i lang tid etter at man er kreftfri – kanskje for alltid, skriver Kreftforeningen i en pressemelding.

Inntektene fra årets aksjon går derfor til forskning på senskader for de som har vært rammet av brystkreft. I Måløy er motbakkeløpet Veten Opp et fast innslag i Rosa Sløyfe-aksjonen. Siw har vært med å gå opp Veten i forbindelse med aksjonen flere ganger tidligere, og husker godt første gangen hun var med.

– En venninne pushet meg til å bli med. Jeg husker at jeg tenkte at det ikke var noe for meg. Det endte opp med at jeg ble med. Det er jeg veldig glad for nå. Det var andre som så at jeg var med, og da ville de også.

En motivator

Siw har alltid vært aktiv, og det stoppet ikke opp da hun fikk kreft. Til og med da hun fikk strålebehandling på Haukeland, gikk hun seg fjellturer i Bergen når hun hadde overskudd til det. Hun fikk også med flere av de andre på avdelingen til å være med på turene.

Hun tar fortsatt initiativ til å få andre med i aktivitet nå som hun er friskmeldt.


– Jeg legger ofte ut bilder fordi jeg har hørt at det er til inspirasjon for andre. Folk tenker at hvis jeg klarer det, så klarer de det og.

Hun er også med på å motivere kollegene på Kulatoppen til å være mer aktive.

– Det er mange som liker det. Det er motiverende og man får utfordret seg selv. Det er kjempekjekt, sier Siw.