– Jeg er litt rastløs, smiler Helge Hafsås (40) fra Deknepollen. Han har en CV som er lengre enn det de fleste andre har.

– Jeg vet ikke helt hvordan det tolkes av andre, men den er i hvert fall variert, ler han.

Etter en lengre periode som taxisjåfør i Hemsedal startet 40-åringen sin egen bedrift våren 2016. Nå reiser han rundt både langs kysten og i innlandet for å selge spekemat.

– Jeg ble oppfordret til å starte for meg selv, og tok sjansen på det. Jeg har tidligere jobbet i butikkbransjen, og synes det er kjekt og sosialt, smiler han.

Målet er å bygge opp en stor nok kundegruppe til at han kan jobbe som spekemat-selger på heltid. I dag har han taxijobben på Gol i tillegg til å være omreisende selger.

– Jeg dekker Buskerud, Sogn og Fjordane og Hordaland. Det er jo krevende familiemessig, ettersom begge jobbene mine krever mye tid både på kveldene og i helgene, sier tobarnsfaren.

Oppstarten til Helges Spekemat var tøff, men nå går det bedre.

– Det er grønne tall, for å si det sånn, konstaterer han.

Helge tror nøkkelen ligger i å holde hodet kaldt i oppstarten.

– Og uansett hva man driver med, så er det viktig at man starter i det små og ikke gaper for høyt.

– Full rulle

Førjulstiden er hektisk for Helge. Det er mange konkurrenter i markedet, og som nykommer må en jobbe hardt for å opparbeide seg en egen kundegruppe. Han er opptatt av å hele tiden ligge et steg foran, og har nylig startet nettbutikk.

– Netthandel blir mer og mer vanlig, uansett hva slags varer det gjelder. Før jul har jeg solgt ti-tolv pakker med spekemat hver dag.

I tillegg til spekemat, selger han også krydder, syltetøy, gelé og honning.

– Det er full rulle nå i førjulstiden, konstaterer han.

Helge har bodd mange steder i sitt liv. Etter videregående flyttet han til Tromsø, så til Molde, Sandane, Balestrand, Indre Sogn og etter hvert tilbake til Sandane. De siste tre årene har han bodd i Hemsedal.

– Jeg har aldri vært den typen som har slått meg til ro lenge på én plass. Jeg vet ikke helt hvorfor. Grunnen til at jeg har skiftet en del jobber er jo at jeg har flyttet en del, sier han.

Helge har derfor heller aldri slått seg helt til ro med ett yrke. Han tror imidlertid det kan ha flere fordeler.

– Man skal alltid være på utkikk etter nye muligheter. Det er sånn man selv kan bli bedre. Hvis man slår seg til ro med at livet er ferdig planlagt, så vil det kun gå én vei. Jeg har vært innom veldig mange yrker. Det er et ganske stort sprik mellom å stå på prekestolen i en kirke til å selge spekepølser på torget. Veien blir til mens man går. Jeg er jo bare 40 år, og forhåpentligvis har jeg 30 yrkesaktive år igjen. Hvis jeg rekker innom ti yrker til, så blir det bra, sier Helge lattermildt.

– Har du et drømmeyrke?

– Nei, men det optimale måtte jo ha vært et yrke der man kan være til nytte for andre. Jeg har stor respekt for dem som jobber innenfor helse- og oppvekstsektorene.