– Dette er spennende. Vi eldste elevene har nå gått på tre ungdomsskoler så vi har opplevd litt av hvert, smiler elevrådsleder Sara Cox Kvalheim.

Sammen med de andre 10.-klassingene startet hun på ungdomsskolen på Gotteberg i Måløy høsten 2015. Et drøyt halvår senere ble den da 50 år gamle skolen revet etter flere år med manglende vedlikehold, og elevene flyttet inn i et modulbygg på Tennebø.

Onsdag kunne Cox Kvalheim og rundt 220 medelever returnere til Gotteberg og en av Norges flotteste og mest moderne ungdomsskoler.

– Dette er noe helt annet enn de skolene vi har gått på før. Det er mye finere og mye bedre plass her enn hva det var i modulskolen, sier Cox Kvalheim, som støttes av jevngamle Hannah Nygård:

– Det har vært trangt i modulskolen hvor kun en gang skiller klasserommene. Når 200 elever skulle samles i friminuttene var det ikke god plass. Det er nok den største forskjellen på modulskolen og denne, mener Nygård.

– Vi har spurt de andre elevene om hva de ønsker, hva de synes er viktig, og hva en ikke trenger, og levert alt til Skanska, sa daværende elevrådsmedlem Andrea Fivelstad til oss da skoleplanene ble presentert før jul i 2016.

Lover å stelle fint med skolen

Onsdag morgen var amfiet i kantina fylt til randen av elever og lærere da rektor Kåre Bakke ønsket velkommen til første skoledag på den nye skolen.

– Jeg tror kanskje at dette er Norges flotteste skole, sa rektoren, som understreket viktigheten av å stelle fint med skolen som både dagens elever, og kanskje også deres barn og barnebarn, skal bruke i fremtiden.

– For dere som husker den gamle ungdomsskolen (på Gotteberg) så husker dere sikkert at ikke alt med den var like fint. Men den var ny en gang den også, og var da en av de første og flotteste ungdomsskolene som var laget. Nå er her alt nytt og fint og da er det viktig at vi tar vare på det, sa Bakke.

Elevrådet har stor tro på at medelevene vil stelle fint med sine nye skole.

– Jeg tror alle er fornøyd med hva vi har fått så selv om uhell kan skje, så kan jeg ikke tenke meg at noen ødelegger noe med vilje, sier Hannah Nygård.

– At man ikke har lov å gå med utesko inne synes jeg er bra. Det er mer hygienisk og det blir bedre for alle, mener 9.-klassingen Shahoz Shwana.

Klassetrinnene er også lokalisert i hver sin del av skolen, der elever fra andre klassetrinn ikke har adgang. Elevrådet forklarer at dette er noe som de har vært med på å bestemme, og Hannah Nygård tror ikke det blir utfordrende å begrense besøk på tvers av klassetrinnene til fellesarealene.

– I min klasse var alle enige i den regelen, forteller 10.-klassingen.

I tillegg til fellesområdene utendørs kan elever på tvers av klassetrinnene samles i kantina/amfiet, samt i et fellesareal i tredje etasje.

– Her er nok av steder hvor vi kan møtes, slår Sara Cox Kvalheim fast.

Mener de har det de trenger

Kantina ved den nye ungdomsskolen vil foreløpig ikke være i drift.

– Vi håper at vi skal få servert mat til dem som ikke har med seg skolemat. Men da er vi avhengige av at noen niendeklassinger vil drifte kantina som valgfag. Per nå er det ikke det, sier Kåre Bakke som håper noen ombestemmer seg når de ser de flotte fasilitetene i kantina og på skolekjøkkenet.

– Mange har hatt lyst på en skatepark, og det får vi jo her ved skolen senere, sier Sara Cox Kvalheim.

– Så når den er på plass så har dere alt dere trenger her i Vågsøy?

– Ja, det har vi, smiler Cox Kvalheim, Hannah Nygård og Shahoz Shwana, før de går tilbake til flunkende nye klasserom for å ta fatt på sin første skoledag ved den nye ungdomsskolen i Måløy.