– Når Stortinget har vedtatt denne sammenslåingen kan jeg ikke se for meg at det skal skje noe som helst så lenge det ikke skjer noe spesielt lokalt, sier Frida Melvær (H). Den ferske stortingspolitikeren fra Askvoll var ikke en del av Høyres stortingsgruppe som i fjor sommer valgte å stemme imot sammenslåingen av Vågsøy og Flora.

– Bakgrunnen for at vi valgte å stemme nei da var fordi Fylkesmannen hadde startet en prosess hvor man så på muligheten for å gjennoppta samtalene med Bremanger. Det var ikke et et endelig nei til Vågsøy og Flora fra oss, sier Melvær.

– Ville Høyre stemt nei til Kinn i Stortinget om dere skulle få anledning til å stemme på nytt?

– Det er et hypotetisk spørsmål.

– Støtter dere sammenslåingen av Vågsøy og Flora?

– Så lenge det er basert på et lokalt ønske ser jeg ikke for meg at vi vil gå inn for å oppheve den sammenslåingen, svarer Frida Melvær.

Sanner vil ikke gi Kinn-svar

Statsråd Jan Tore Sanner (H) presiserte i desember at «omkampenes tid om kommunereformen er forbi». Sanner har ikke besvart våre spørsmål om sammenslåingen av Vågsøy og Flora de siste dagene. Hans stab begrunner dette med at kommunal- og moderninseringsministeren sitter opptatt i regjeringsforhandlinger. I stedet har hans statssekretær Kristin Holm Jensen sendt oss følgende uttalelse:

– Jeg mener det er positivt at kommuner ønsker å møte fremtiden sammen, og ønsker lokalpolitikerne og innbyggerne i Vågsøy og Flora lykke til med byggingen av Kinn.

– Det er lokalpolitikerne som vurderer kommunesammenslåing lokalt, og som derfor må svare på spørsmålene dine. Kommunereformen er basert på lokale prosesser. Nå har Stortinget gjort sine vedtak, og fra departementets side er vi opptatt av å følge opp disse.

Sp venter på lokalt initiativ

Hva regjeringspartiet Høyre egentlig mener om landets mest spesielle kommunesammenslåing virker derfor uklart. Klart er det derimot at Ap, Frp og Venstre, som sikret flertall for Kinn i juni, ikke lenger har flertall i Stortinget. Skulle derfor partiene stemme som de gjorde sist i en eventuell ny behandling, så er det Bjørnar Moxnes fra sammenslåingskritiske Rødt som kan stoppe Kinn-sammenslåingen med én stemmes overvekt (85-84).

Men selv om «Kinn-skeptikerne» tilsynelatende er i flertall på Stortinget, er Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum skeptisk til å foreslå en reversering av Kinn på eget initativ.

– Må Vågsøys kommunestyre gjøre vedtak om at de ikke ønsker en sammenslåing med Flora for at dere vil foreslå en reversering av sammenslåingen?

– Det er naturlig at initaitivet kommer lokalt, ja, sier Vedum til Fjordenes Tidende, før han åpner for at det «lokale initativet» ikke nødvendigvis trenger å komme fra kommunestyret:

– Når vi skal ta slike initativ i Stortinget så må det komme et lokalt initativ først. Det er lokalt man har best oversikt. Om Sogn og Fjordane Sp kommer med et slikt intiativ får vi vurdere det, sier Slagsvold Vedum.

Leder Sigurd Reksnes i Sogn og Fjordane Sp vil foreløpig ikke be partiets stortingsgruppe om å starte arbeidet for en reversering av Kinn.

– Det er ikke naturlig for oss å ta stilling til dette nå. Nå må først de folkevalgte i Vågsøy ta stilling til om man skal ha en folkeavstemning, sier Reksnes, som viser til underskriftskampanjen for folkeavstemning som samlet 1.500 signaturer.