Universitet lar seg imponere over offensivt næringsliv

Universitetsleder lot seg imponere over Vågsøys fremoverlente næringsliv og er styrket i troen på at man kan etablere et FoU-senter i Måløy.

Dekan Kari Kolstad (f.v.) og professor Trond Storebakken fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås besøkte sist uke det lokale næringslivet i ytre Nordfjord. Her fra et besøk ved Ervik Havfiske på Stadlandet. Foto: privat 

Nyheter

– Dette er en fin mulighet for oss til å komme nærmere et veldig spennende og offensivt næringsliv innen havbruk og fiskeri, sier dekan Kari Kolstad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Hun leder fakultetet for biovitenskap ved universitet på Ås og var sist uke i Måløy for å møte næringslivet i regionen. Bakgrunnen er planene om å etablere et senter for marin forskning og utvikling i Måløy, som vi omtalte i desember.

– Vi skjønner hvor kompetente og teknologiske disse bedriftene allerede er, men de har også i økende grad en anerkjennelse av at kompetanse må til for å ta nye steg innen verdiskapning og næringsutvikling. Derfor er det spennende for oss å samarbeide med denne gjengen her, sier Kari Kolstad.

Hun besøkte blant annet Ervik Havfiske, Coast Seafood og Måløy vidaregåande skule på sitt besøk sist uke, og omtaler det lokale næringslivet som «svært fremoverlent».

– Våre kystsamfunn sitter på juveler av viktige bedrifter. De må anerkjenne verdien av høyere utdanning, mens vi på universitetene må skjønne næringene der kunnskapen skal brukes, sier Kolstad.

Måløy vidaregåande skule

Rundt 70 personer møtte da Måløy Marine Ressurssenter (MMR) inviterte til åpent møte i Parken kulturhus sist uke. Kolstad opplever engasjementet rundt MMR som svært stort, og er spesielt spent på koblingen til Måløy vidaregåande skule.

– Her har vi en arena hvor vi (NMBU) kan bidra på, men også en arena hvor vi kan synliggjøre oss for fremtidige studenter, sier Kolstad, som ser for seg at stipendiater tilknyttet universitetet i fremtiden vil bidra i undervisningen ved den lokale videregående skule så vel som i prosjekt for lokale bedrifter.

– Det er viktig for oss med kort avstand fra kunnskap til anvendelse, sier Kolstad.

Hun forklarer at NMBU samarbeider tett med næringslivsmiljø rundt om i landet på andre områder for å sikre en relevant utdanning. Om man klarer å etablere et senter for forskning og utvikling i Måløy, blir det likevel universitetets første bidrag til et slikt senter.

– Vi har andre prosjekt hvor vi samarbeider med videregående skoler, men at næringsaktører tar initiativet slik de gjør er helt nytt for oss, sier Kolstad.