Fjordenes Tidende har snakket med de syv elevene om hvilke saker som engasjerer dem og som de kunne tenke seg å kjempe for i fremtiden. Her er svarene:

Mari K. Henden (17) fra Bryggja:

– Noe som provoserer meg, er bildet av kvinner i underholdningsbransjen. Her mener jeg det er tydelig forskjell på forventninger til for eksempel kvinnelige og mannlige artister og skuespillere. Jeg ser for eksempel sjelden en kvinnelig artist eller skuespiller uten perfekt hud, hår og sminke, ofte i et utfordrende antrekk. Mens med menn varierer skalaen fra alt mellom himmel og jord.

Jeg vil gå så langt som å si at for hver mannlige artist som spiller på utseendet er det 100 kvinner. Dette er med på å underbygge forventninger ellers i samfunnet. Jeg mener alle burde ha lik rett til å få jobb uansett hvordan de ser ut, uansett hvilket kjønn de er.

En siste ting er forventningene til de to kjønnene. Selv som dette har bedret seg i nyere tid finnes det fortsatt de som mener jenter skal være ordentlige, skoleflinke og pliktoppfyllende, mens gutter stort sett kan gjøre som de vil. Det oppleves sterkt urettferdig at det er mer akseptert for en gutt å ta en kort utdanning enn en jente, eller at gutter med konsentrasjonsproblemer er mer akseptert enn jenter med samme diagnose.

Les mer om Likestilt her.

Amalie Klævold (16) fra Rugsund:

– Jeg mener det er viktig med like rettigheter for alle kvinner over hele verden, og stemmerett. Norge har kommet langt i kampen, men generelt i verden kan vi godt jobbe mer med det. Jeg mener det er viktig å kjempe for lik lønn, utdanning for alle, og mot diskriminering. Jeg mener også det er viktig at vi kjemper for like rettigheter for alle, uten at det blir overdrevet.

Oline Challen (16) fra Eid:

– Jeg er opptatt av lik lønn, og at kvinner over hele verden skal ha like rettigheter og samme ståsted i samfunnet. Selv om det er viktig med likestilling og like rettigheter for alle, mener jeg likevel at det ikke bør bli altfor overdrevet eller diskriminerende mot menn.

Ragnhild Winther Bremnes (18) fra Svelgen:

– Jeg mener det bør være lik lønn for alle, uansett kjønn, legning, religion og etnisitet, dersom det gjelder den samme stillingen.

Sunniva Holstad (16) fra Fjaler:

– Jeg kan ikke så mye om de forskjellige sakene, men jeg synes det er viktig at vi i Norge, som har det ganske godt, og som har mulighet, burde kjempe for rettighetene til kvinner i andre land som fortsatt blir undertrykt.

Iselin Husevåg (16) fra Vågsøy:

– Det er viktig at vi fokuserer på likestilling, men at man husker på at også gutter kan bli utsatt for vold, og ikke glemme at likestilling er et tema som også omhandler gutter. Jeg er også opptatt av at det må bli mer akseptert at jenter velger tradisjonelle «gutteyrker».

Victoria Hamrebø (16) fra Florø:

– Jeg mener kvinner og menn som har de samme stillingene bør få lik lønn. Man bør også ha like muligheter når det gjelder utdanning og jobb. Vi må samtidig kjempe mot seksuell trakassering og diskriminering.