– Jeg vet at den primære målsettingen med denne sammenslåingen ikke er å spare penger, men å drive utvikling og å forbedre tjenestene. Om vi i fellesnemnda går med på dette forslaget får man likevel inntrykk av at den eneste praktiske konsekvensen av sammenslåingen er at man får ett kommunestyre mindre og enda flere byråkrater, sier florøværing og medlem i fellesnemnda, Jacob Nødseth (Samlingslista).

Han er kritisk til forslaget til kommuneledelse i nye Kinn kommune som ble presentert fredag. Arbeidsgruppen som har vurdert hvilken administrasjon og ledelse Kinn kommune skal ha består av prosjektrådmann Terje Heggheim i tillegg til rådmenn, kommunalsjefer og tillitsvalgte i Vågsøy og Flora kommuner.

Følgende 14 stillinger inngår i forslaget fra arbeidsgruppen:

- Rådmann

- Assisterende rådmann

- Kommunalsjef for helse og velferd

- Kommunalsjef for oppvekst og undervisning

- Kommunalsjef for samfunn, kultur og miljø

- Kommunalsjef for innovasjon og utvikling

- Kommunalsjef for økonomi

- Controller

- Kommuneadvokat

- Leiar for personal- og organisasjon

- Leiar for økonomiavdelinga

- Leiar for servicekontor med informasjon og bustad

- Leiar for innkjøpsavdeling

- Leiar for IT-avdeling

I tillegg foreslår arbeidsgruppen av det av hensyn til beredskapen i dagens Vågsøy og Flora bør være en avdelingssjef for teknisk sektor i både Måløy og Florø. De øvrige 14 stillingene, nevnt overfor, skal fordeles mellom enten Måløy eller Florø.

– Jeg har lenge kritisert Flora kommune for å ha en alt for topptung administrasjon. På det området har Vågsøy kommune vært flinke og holdt kostnadene nede. Å selge inn det at dette forslaget er fornuftig blir derimot krevende pedagogisk, mener Nødseth.

Sammen med Rolf Domstein (H) i fellesnemnda har Nødseth etterlyst en gevinstrealiseringsplan som viser hvordan effektiviseringsgevinster i forbindelse med sammenslåingen gjør at Kinn kommune kan frigjøre midler til utviklingstiltak.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan dette harmonere med akkurat det, sier florøværingen.

Nødseth reagerer blant annet på at det legges opp til at den nye kommunen både skal ha en kommunalsjef for økonomi og en leder for økonomiavdelingen i Kinn.

– Jeg mener at dette er råflott i en kommune med 18.000 innbyggere. Videre reagerer jeg spesielt på to av kommunalsjefstillingene. Det er kommunalsjef for samfunn, kultur og miljø og kommunalsjef for innovasjon og utvikling. Det må være funksjoner som man kan legge til en assisterende rådmann, mener Nødseth.

I dag har for øvrig Vågsøy kommune to kommunalsjefer, Jeanette Jensen (helse og omsorg) og Ellen Jåvold (oppvekst og kultur). Flora kommune har tre kommunalsjefer; Anders Moen (oppvekst), Linda Nipen (økonomi), Norun Stavø (helse og omsorg). Forslaget fra arbeidsgruppen legger dermed opp til at Kinn kommune skal ha det samme antallet rådmenn og kommunalsjefer som de to kommunene har i dag.

Jacob Nødseth og kollegaene i fellesnemnda behandler saken om delt kommunesenter i sitt møte 17. april. 11. april skal prosjektrådmann Terje Heggheim presentere sitt forslag for hvilke av de 14 stillingene som skal legges til Måløy og hvilke som skal legges til Florø.

– Oppsiden med dette blir at det blir flere stillinger å fordele mellom Måløy og Florø. Sånn sett gjør man den jobben enklere, men jeg mener det blir en helt feil inngang, avslutter Nødseth.