«En privatskole på Bryggja med 38 elever vil utløyse et trekk i kommunen sitt rammetilskot på 3.230.000 kroner,» heter det rådmann Knut Ove Leite sin utredning av hvorvidt Vågsøy kommune bør støtte initiativet om en kristen privatskole på Bryggja. Da formannskapsmedlemmene i Vågsøy diskuterte saka mandag gjorde et flertall det klart at de ikke ville støtte planene for en privatskole dersom det innebærer et slikt kutt i rammetilskuddet.

– Det har vi ikke dekning for i budsjettet vårt. Men om det viser seg at bortfallet av inntekter er mindre enn 3,2 millioner så setter det saka i et annet lys, sa Frode Kupen (Ap).

– Er det snakk om en halv million kroner, er det en annen sak, ja, men vi vet alle hva 3,2 millioner kroner utgjør i de kommunale budsjettene, la Morten Hagen (H) til.

Mindretallet så mer prinsipielt på spørsmålet, og var ikke spesielt opptatt av hva en privatskole vil koste kommunen.

– Man har en demokratisk rett til å opprette en privatskole dersom man får medhold fra Utdanningsdirektoratet, sa Hogne Bleie (Frp).

Uten at dette er nevnt i saksutredningen vil imidlertid ikke Vågsøy kommune tape rammetilskudd før fra 2020, når man etter planen skal sammenslås med Flora kommune. Det bekrefter Peter Tryggestad i Utdanningsdirektoratet overfor Fjordenes Tidende:

– Det blir foretatt trekk- og korreksjon for kommunen i 2020 for de elevene som går ved frittstående grunnskoler per 1. oktober 2018.

Dersom Bryggja Skule AS får grønt lys til å åpne privatskolen til høsten, er det dermed Kinn, som på grunn av denne forsinkelsen, ligger an til å få et redusert rammetilskudd de to første årene. Deretter blir det Stad kommune som påvirkes av elevtallet på privatskolen. På samme måte vil Vågsøy heller ikke miste rammetilskudd (estimert til i underkant av 1 million kroner) før 2020 for de 11 elevene fra Bryggja som har fått plass på Kjølsdalen Montessoriskole til høsten.

Advarer rådmannen

Asgeir Solheim (Sp), som var vara for inhabile Betty Hessevik (Sp) i formannskapet, reagerte på rådmann Knut Ove Leite sitt forslag som blant annet sier at «kommunestyret finn også argumentene i søknaden for å opprette en privat skole som så dårlig godtgjort at det tilsier normal saksgang med tidligst oppstart 1. august 2019». Kunnskapsdepartementet har som kjent bedt Utdanningsdirektoratet om å hurtigbehandle søknaden med tanke på en oppstart allerede til høsten.

– Det punktet burde aldri vært skrevet. Der er oppegående folk også på Bryggja, sa Solheim, som fikk støtte fra partikollega Nils Myklebust.

– Jeg vil anta at når departementet griper inn i behandlingen, så mener de at søknaden er godt nok begrunnet. Om jeg var rådmannen, ville jeg vært forsiktig med å undergrave departementet.

Til det svarte ordfører Kristin Maurstad (Ap):

– Jeg vil påpeke at Utdanningsdirektoratet mente man burde ha normal saksbehandlingstid, men at de ble overstyrt av departementet. Så kan man diskutere hvem som har mest kompetanse av de to.

Kostnader og besparelser

Høyre og Arbeiderpartiet har begge gjort klart at det er av økonomiske hensyn de er skeptiske til å støtte privatskolen på Bryggja. Begge signaliserte i formannskapet interesse for å «finne en løsning» dersom det viser seg at det ikke en så stor del av den forventede besparelsen på 3,5 millioner ved å legge ned Bryggja faller bort.

Det som er klart er at av 38 Bryggja-elever så har 11 av de 20 som søkte fått plass ved Kjølsdalen Montessoriskole, 11 ved Stårheim skule, mens 7 etter planen skal gå på Skavøypoll skule fra høsten av.

Etter avalen med Eid skal Vågsøy betale for én lærerstilling, samt elevrelaterte kostnader for Stårheim-elevene. Ifølge kommunalsjef Ellen Jåvold koster det Vågsøy totalt rundt 900.000 kroner. I tillegg skal kommunen betale for eventuell spesialundervisning ved både Stårheim skule og Kjølsdalen Montessoriskule, samt enkelte skysskostnader.

På samme tid er det klart at mens Vågsøy kommune anslo en besparelse på 3,5 millioner ved å flytte 38 Bryggja-elever til Skavøypoll, så blir besparelsen større når kun 7 av elevene takker ja til denne plassen. Kommunalsjef Ellen Jåvold bekrefter til Fjordenes Tidende at det vil innebære at de slipper å ansette flere lærere ved Skavøypoll skule. Rådmann Knut Ove Leite kan foreløpig ikke svare Fjordenes Tidende på hvor stor han tror besparelsen blir.

– Hold deg til 3,5 millioner. Dette må vi regne på, sier Leite.