– Jeg måtte gå en runde med meg selv før jeg bestemte meg for å stille til valg i Kinn, for den siste perioden (i Vågsøy-politikken) har vært tung. Men jeg ser positivt på å kunne drive politikk i et større område og tror det vil være mer samlende, sier Anett Berg (H).

Hun er en av kun fem av kommunestyrerepresentantene i Vågsøy som, overfor Fjordenes Tidende, bekrefter at de ønsker å være kandidater til kommunestyrevalget i Kinn i 2019. De øvrige er Morten Hagen (H), Tove Lill Refvik Volle (Ap), Leif Magne Gil (Ap) og Daniel Gangeskar (V).

Syv av representantene sier klart nei til å være folkevalgt i Kinn, fem bor i Bryggja-området og vil ikke være valgbare om de ikke skulle velge å flytte på seg, mens resten av kommunestyret enten er i tenkeboksen eller holder valget for seg selv.

Dette sier kommunestyremedlemmene om sin politiske fremtid.

– Viktigere å stå samlet

Stine Øvrelid (Ap) er vara i Vågsøy kommunestyre i dag, og blant dem som ønsker også å bidra etter sammenslåingen.

– Det vil bli enda viktigere å stå samlet i Kinn og kunne være med på utviklingen av samfunnet, mener Øvrelid, som får selskap av Tove Lill Refvik Volle, Terese Gjerde og Leif Magne Gil på listen om Kinn Arbeiderparti ønsker det.

– I Kinn vil vi ikke kunne sitte på hvert vårt nes og kjempe for småting. Vi har større ting å fokusere på, mener Gjerde, som også er vara i kommunestyret.

Det nye kommunestyret/bystyret i Kinn skal ha 39 medlemmer og intensjonsavtalen slår fast at man skal «veksle stort sett likt» mellom å ha kommunestyre- og formannskapsmøtene i Måløy og Florø.

Flere har imidlertid uttrykt bekymring for at man på sikt vil komme til å samle møtevirksomheten i Florø, og at det da vil bli mindre interessant for vågsøyværinger å bidra politisk.

– Om en ønsker deltakerdemokrati, så blir det vesentlig svekket for innbyggerne i Vågsøy ved å slå seg sammen med Flora kommune, skrev professor Bjarne Jensen i Kinn-rapporten han presenterte nylig.

Kvartetten vi møtte på Raudeberg torsdag har ingen problemer med om man skulle ende med 12–13 vågsøyværinger i det første kommunestyret i Kinn.

– Nei, det er helt greit. Jeg har ingen grunn for å ikke stole på floraværingene. (...) De som går inn vil gjøre en god jobb for hele kommunen, mener Tove Lill Refvik Volle, som likevel mener at Kinn Ap bør kumulere fire representanter slik at de fire første partiet eventuelt får inn i kommunestyret blir to fra Flora og to fra Vågsøy. Anett Berg (H) forventer også at Høyre vil kumulere flere enn i 2015 (2).

Tid

De kvinnelige kandidatene ser heller ikke mørkt på at halvparten av møtene blir i Florø.

– Det er klart at det vil bli mer tidkrevende, men jeg er villig til å bruke den tiden som trengs for å kunne være en god politiker, sier Tove Lill Refvik Volle, som legger til at bedre kommunikasjon med tiden også vil gjøre det enklere å også være lokalpolitiker i Kinn. Stine Øvrelid mener møtevirksomheten i større grad kan effektiviseres ved å ha møter over flere dager:

– Jeg er ikke så sikker på at politikere vil bruke så mye mer tid i Kinn enn en gjør i Vågsøy.

På spørsmål om kvinnene mener Kinn-politikerne bør ha høyere godtgjørelse enn man i dag har i Vågsøy, svarer Berg:

– Motivasjonen for å være politiker er ikke godtgjørelsen, men et ønske om å få til noe.