April 2013

Vågsøy, Selje og Eid gjennomfører et felles formannskapsmøte for å diskutere interkommunale samarbeid etter at Eid-ordfører Alfred Bjørlo året før tok initiativ til å utvide samarbeidet mellom kommunene. Vågsøy, Selje og Eid ble enige om å også invitere Vanylven med, og formannskapet i Vågsøy gjør vedtak om at kommunesammenslåing blir sak på neste møte i kommunestyret.

Juni 2013

Et enstemmig Vågsøy kommunestyre vedtar at ordfører Morten Hagen (H) og formannskapet «innleiar samtalar med politisk leiiing i dei omkringliggande kommunane med sikte på avklare det politiske grunnlaget for framtidig kommunesammenslåing».

Mai 2014

Vågsøy sender en forespørsel til Flora, Bremanger, Eid, Selje og Vanylven for å diskutere sammenslåing. Alle er positive til samtaler, men Flora-politikere er klare på at det er for langt til Selje, mens Selje-politikere på sin side også mener Flora er for langt unna. Eid mener en kommune fra Vanylven til Flora er urealistisk, men takker ja til Vågsøys invitasjon. De håper på et samla Nordfjord.

Eid-ordfører Alfred Bjørlo (V) (nr. 2 f.v.) i samtaler med Nordfjord-ordførerne på et kommunereformmøte i september 2014. Hans forsøk på å samle Nordfjord mislyktes.

November 2014

Vågsøy kommunestyre slår fast at de ser for seg tre alternative sammenslåinger:

1. Nordfjord-kommune (6-7 kommuner)

2. Kystkommune med Flora (3-4 kommuner)

3. Ytre Nordfjord-kommune (Vågsøy, Selje, Eid, Bremanger, Vanylven – helt eller delvis)

Desember 2014

Vågsøy skal gjennomføre et felles formannskapsmøte med Flora og Bremanger, men sistnevnte trekker seg fra møtet som så blir avlyst. Bremanger gjennomfører en intern utredning av å stå alene som kommune. Vågsøy beslutter å gjennomføre en innbyggerundersøkelse om kommunesammenslåing.

Januar 2015

Vågsøy sier ja til at Nordfjordrådet gjennomfører en utredning av én, to og tre kommuner i Nordfjord. Stryn og Hornindal trekker seg senere fra arbeidet og Nordfjordrådet dropper derfor eksterne utredninger i deres regi. Det gjennomføres folkemøte om kommunesammenslåing i Vågsøy. 19 personer møter på rådhuset. De fleste ønsker en sammenslåing med Bremanger.

August 2015

Sentio Research gjennomfører en spørreundersøkelse om kommunereformen i Nordfjord. I Vågsøy er 62 prosent av respondentene for en sammenslåing med en eller flere nabokommuner, 32 prosent vil stå alene og 6 prosent vet ikke. Det er flertall for sammenslåing i samtlige Nordfjord-kommuner bortsett fra Bremanger og Gloppen.

September 2015

Høyre (8) og Ap (6) oppnår rent flertall i Vågsøy kommunestyre etter valget. Ap går til valg på å «jobbe for en sterk kystkommune», mens Høyre ikke sier noe om kommunesammenslåing i sitt valgprogram. Kristin Maurstad (Ap) overtar som ordfører og, som en del av en politisk plattform, blir Ap, Sp, Frp, TVL og Rødt enige om at det skal gjennomføres folkeavstemning om fremforhandlede alternativ om kommunesammenslåing.

ordfører: Med støtte fra Rødt, Sp, Tverrpolitisk liste og Frp ble Kristin Maurstad (Ap) valgt til ordfører i Vågsøy kommune høsten 2015. Samarbeidet mellom partiene strandet raskt.

November 2015

Vågsøy, Selje, Eid og Vanylven innleder forhandlinger om en sammenslåing. Bremanger, Vågsøy og Flora innleder samtaler om «kystkommunealterantivet». Flora engasjerer PwC for å utrede Vågsøy-Flora-Bremanger og Flora-Bremanger. Bremanger gjør det klart at de er mest interessert i samarbeid mellom kommunene, ikke sammenslåing.

Desember 2015

Eid trekker seg fra forhandlingene med Vågsøy, Selje og Vanylven. De savner en omfattende samarbeidsavtale med felles visjoner og samfunns- og næringsstrategier som sikrer en balansert utvikling i hele den nye kommunen, med tanke på at Måløy blir utpekt som kommunesenter. Selje og Vanylven støtter Måløy som kommunesenter. Styringsgruppa i Bremanger kommune konkluderer med at de ikke bør gå videre med reformarbeidet. Gruppa mener at en sammenslåing ikke vil løse kommunens utfordringer.

Januar 2016

Vågsøy kommunestyre sier ja til intensjonsavtalen om en sammenslåing med Selje og Vanylven. Vågsøy får kommunesenteret og 40 prosent av de administrative arbeidsplassene i Stadt kommune. Kommunestyrene i Selje og Vanylven vedtar den samme intensjonsavtalen i henholdsvis februar og mars.

Februar 2016

Vågsøy, Bremanger og Flora avslutter samtalene om «kystalternativet» med et felles formannskapsmøte i Kalvåg. Kort tid etter vedtar Bremanger kommunestyre med 14 mot 9 stemmer at de ikke ønsker å gå i forhandlinger om en intensjonsavtale med Vågsøy og Flora. Alle invitasjoner fra Vågsøy og Flora etter dette tidspunktet blir avslått.

April 2016

Det gjennomføres rådgivende folkeavstemninger om alternativet Vågsøy-Selje-Vanylven i de tre kommunene. I Vågsøy sier 56 prosent ja til en sammenslåing, mens 35 prosent sier nei. Kun 25,3 prosent av de stemmeberettigede stemmer. I Selje sier flertallet (57 prosent) nei, mens flertallet (53) i Vanylven ønsker en sammenslåing med Sande, Herøy, Hareid og Ulstein. Kun 7 prosent i Vanylven ønsket Vågsøy-Selje.

Mandagens folkeavstemning blir den andre Vågsøy gjennomfører i kommunereformen. I april 2016 sa 56 prosent av dem som stemte ja til Vågsøy-Selje-Vanylven.

Juni 2016

Vågsøy kommunestyre er positive til en sammenslåing med Selje og Vanylven, men Selje og Vanylven velger å oppheve intensjonsavtalen for Stadt kommune.

September 2016

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane tilrår at Vågsøy og Selje blir sammenslått. Reaksjonene på forslaget om å bruke tvang er sterke i Selje.

November 2016

Vågsøy og Selje forhandler om sammenslåing, men blir ikke enige. Vågsøy kan blant annet ikke akseptere at Selje nå krever at Selje skal være kommunesenter i den nye kommunen. Kort tid etter innleder Eid og Selje samtaler. Eid sa tidligere på året for øvrig ja til en sammenslåing med Gloppen, men sistnevnte trakk seg etter at 51 prosent av glopparane sa nei i en folkeavstemning

Desember 2016

Selje og Eid kommunestyrer er positive til en sammenslåing av de to kommunene. De er enige om at Nordfjordeid skal være kommunesenter og at strategisk ledelse legges til Eid. Vågsøy inviteres med i forhandlingene, men svarer at de kun vil gå i samtaler om det skjer «uten forutbestemte føringer». Ordførerne i Selje og Eid vil åpne for å diskutere Nordfjordeid som kommunesenter og avtalepunktet om at Selje skal ha nærings-, utviklings- og planavdelingen. Forhandlingsutvalget i Vågsøy avslår dermed invitasjonen om å delta i forhandlingene.

Aftenposten hevder å ha kilder i regjerings- og støttepartiene som sier at man vurderer å tvangssammenslå Vågsøy med Selje og Eid. Påstandene avvises av flere stortingsrepresentanter, men bidrar likevel til at Vågsøy tar opp igjen tråden med Flora.

Januar 2017

I møte med kommunalminister Jan Tore Sanner (H) får Vågsøy-politikere løfte om at Vågsøy ikke blir tvangssammenslått med Eid-Selje dersom de jobber med andre alterantiver.

I Kalvåg møtes representanter fra næringslivet i Vågsøy, Selje, Bremanger og Flora. De ønsker at kommunene skal samles i en ny kystkommune.

Eid og Selje gjør kommunestyrevedtak om at de ønsker å slås sammen denne måneden.

Etter at Eid mislyktes med å overbevise Gloppen om en kommunesammenslåing, og Selje trakk seg fra samtalene med Vågsøy, fant de to kommunene sammen.
Politikere fra Vågsøy, Flora og Bremanger møter statsråd Jan Tore Sanner (H) i Oslo. Vågsøy får blant annet forsikringer om at dersom de jobber med andre sammenslåingsalternativer så står de ikke i fare for å bli tvangssammenslått med Eid og Selje.
kystsamling: I januar i fjor møttes representanter fra næringslivet i Vågsøy, Selje, Bremanger og Flora i Kalvåg. De ønsket at kommunene skulle samles i en ny stor kystkommune.

Februar 2017

Vågsøy kommunestyre vedtar at man ønsker en sammenslåing med Bremanger og Flora, at de kun innleder forhandlinger med sistnevnte fordi Bremanger har gitt uttrykk for at de ikke ønsker å delta i forhandlingene. Sp, TVL, Rødt og KrF stemmer mot å forhandle med kun Flora. De samme partiene, samt Frp, får ikke innvilget ønsket om folkeavstemning om alternativet. Flertallet i kommunestyret ønsker i stedet en innbyggerundersøkelse og folkemøter.

Vågsøy og Flora innleder forhandlinger om en sammenslåing. Kristin Maurstad (Ap), Morten Hagen (H) og Edvard Iversen (V) utgjør forhandlingsutvalget fra Vågsøy. Bremanger deltar i møtene som observatør. Edvard Iversen foreslår å kalle den nye kommunen bestående av Vågsøy og Flora for Kinn kommune.

Mars 2017

Vågsøy og Flora nærmer seg enighet, og Eid og Selje gjør et siste forsøk på å invitere Vågsøy til forhandlingsbordet. De tilbyr nå å forhandle om alt i intensjonsavtalen. Fra Vågsøys side er det tydelig at invitasjonen kommer for sent.

En innbyggerundersøkelse viser at 55 prosent i Vågsøy er mot en sammenslåing med Flora, mens 31 prosent er for. I Flora er 65 prosent for og kun 19 mot.

Vågsøy og Flora forhandler fram en intensjonsavtale for Kinn kommune hvor Florø er kommunesenter. Kvelden før det avgjørende kommunestyremøtet i Vågsøy overtaler Vågsøy-politikere sine kollegaer i Flora til å dele kommunesenterfunksjonen mellom Måløy og Florø. Dermed sier Vågsøy kommunestyre, med 16 mot 11 stemmer, ja til en sammenslåing. Kort tid etter gjør bystyret i Flora, med 25 mot 6 stemmer, et likelydende vedtak.

April 2017

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane tilrår en sammenslåing av Vågsøy, Flora og Bremanger. Reaksjonene er sterke på at det tilrås bruk av tvang i Bremanger. Vågsøy og Flora gjør det klart at de ikke ønsker å tvinge Bremanger inn i den nye kystkommunen.

Juni 2017

8. juni vedtar Stortinget med 92 mot 77 stemmer å slå sammen Vågsøy og Flora fra 1. januar 2020. Arbeiderpartiet, Frp og Venstre støtter sammenslåingen. Stortinget presiserer at Bremanger skal bestå som egen kommune.

Her stemmer 92 representanter fra Ap, Frp og Venstre for sammenslåingen av Vågsøy og Flora i Stortinget 8. juni 2017. 77 representanter stemmer imot.

September 2017

Fellesnemnda for Kinn kommune gjennomfører sitt første møte. Kristin Maurstad (Ap), Edvard Iversen (V), Rolf Domstein (H) og Nils Myklebust (Sp) representerer Vågsøy. De to førstnevnte er positive til sammenslåingen, mens de to sistnevnte er skeptiske.

November 2017

Kommunaldepartementet innvilger Bryggja Utviklingslag sin søknad om grensejustering. Bryggja-området skal dermed fra 2020 tilhøre nye Stad kommune.

Desember 2017

Fredrik Egeberg starter en underskriftskampanje hvor 1.508 personer signerer på et ønske om mer informasjon om Kinn og at det skal gjennomføres en folkeavstemning i Vågsøy.

Underskriftskampanjen og fakkeltoget ledet av Fredrik Egeberg (foran) resulterte i at Vågsøy-politikerne blant annet sa ja til å gjennomføre en folkeavstemning om Kinn.

Februar 2018

Etter en periode med informasjonsmøter, og hvor engasjementet i Kinn-debatten når et foreløpig klimaks, sier Vågsøy kommunestyre ja til å gjennomføre rådgivende folkeavstemning om Kinn 11. juni. Arbeiderpartiet og Venstre utgjør mindretallet i kommunestyret som ikke ønsker en folkeavstemning.