– Stortinget har vedtatt at Flora og Vågsøy skal slås sammen til nye Kinn kommune. Regjeringen forholder seg til Stortinget sin avgjørelse, det må også Flora og Vågsøy gjøre, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland til NRK tirsdag.

Den korte uttalelsen fra statsråden er imidlertid alt annet enn oppsiktsvekkende. En konstatering av at Stortinget har vedtatt Kinn, etterfulgt av en ny konstatering av at mindretallsregjeringen, i likhet med de to kommunene, må forholde seg til stortingsvedtaket, gir ikke noe klart svar på hvordan Stortinget vil svare på en eventuell søknad fra Vågsøy om å reversere Kinn-sammenslåingen.

I februar uttalte derimot Høyres kommunalpolitiske talsperson, Ove Trellevik, følgende til Fjordenes Tidende:

– Høyre stemte i utgangspunktet ikke for denne sammenslåingen i Stortinget, men etter at reverseringsforslaget var oppe i Stortinget i høst, mener vi at tiden for omkamper er forbi.

– Så et nytt kommunestyrevedtak som sier at Vågsøy ikke ønsker sammenslåingen med Flora er ikke nok til at dere vil reversere sammenslåingen?

– Nei, det kan jeg ikke tenke meg, svarte Trellevik.

Stortingsrepresentanter i Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har tidligere klart at de anser reversering av Kinn som uaktuelt. Sammen med Venstre sikret de to partiene flertall for Kinn-sammenslåingen i Stortinget i juni i fjor, men nå har trioen ikke lenger flertall på «Løvebakken».

Om Høyre skulle slutte seg til Ap, Frp og Venstre i et nei til en eventuell reversering vil de utgjøre et soleklart flertall med 129 av de 169 stemmene på Stortinget.

Stortingspolitiker Liv Signe Navarsete (Sp) har lenge vært kritisk til sammenslåingen. Etter at 60,4 prosent av vågsøyværingene stemte nei til Kinn i folkeavstemningen har hun ikke endret syn.

– Jeg mener at de nå bør tenke seg om. De bør få en skikkelig prosess på saken, den har vært dårlig håndtert. Nå må de respektere innbyggerne sitt syn og vurdere om de rett og slett skal avlyse hele sammenslåingen, sier Navarsete til NRK.

Vågsøy kommunestyre bestemmer seg for om de søker om en reversering av Kinn-sammenslåingen torsdag. Møtet sendes direkte på fjt.no fra klokken 14.00.