Om et drøyt døgn vet vi om Kinn-sammenslåingen fortsetter med uforandret styrke eller om Vågsøy kommunestyre søker Stortinget om å oppheve sammenslåingen med Flora.

Slik er stoda i de ulike partiene i kommunestyret før morgendagens Kinn-avgjørelse:

Senterpartiet

Vågsøy Senterparti skrev ingenting om kommunesammenslåing i sitt valgprogram for perioden 2015-19, men har vært blant dem som har vært mest kritisk til at Vågsøy og Flora skal bli til Kinn fra 2020.

Partiet har fire representanter i Vågsøy kommunestyre, og alle stemte mot sammenslåingen i mars i fjor. Det samme gjorde for øvrig moderpartiet da Stortinget behandlet Kinn-sammenslåingen i juni 2017.

Torsdag har partiet varslet at de kommer til å foreslå at Vågsøy kommunestyre søker Stortinget om å reversere sammenslåingen.

– Jeg vil håpe for alle parter at man nå følger folkets råd og ikke lager mer styr, sa varaordfører Nils Myklebust (Sp) til Fjordenes Tidende etter mandagens folkeavstemning.

For reversering: Nils Myklebust, Betty Hessevik, Reiel Fagerlid og Asgeir Solheim.

Mot reversering: ingen

Tverrpolitisk liste

I sitt første valgprogram i Vågsøy kommenterte den nye tverrpolitiske listen ikke kommunereformen annet enn at de presiserte at de «anser interkommunalt samarbeid som viktig og potisitivt, og dette ønskes videreutviklet.»

Sammenslåingen av Vågsøy og Flora har imidlertid partiets to kommunestyrerepresentanter hele tiden vært motstander av, og begge stemte mot sammenslåingen i fjor. Torsdag tyder alt på at de slutter seg til dem som ber Stortinget om å reversere sammenslåingen.

For reversering: Einar O. Midtbø og Even Halsør

Mot reversering: ingen

Kristelig Folkeparti

Vågsøy KrF har vært positive til en kommunesammenslåing og skrev følgende i sitt valgprogram for 2015-19: «Vågsøy KrF vil være med på planene som gjelder kommunesammenslåing. En rimelig stor kystkommune er tanker KrF vil være med på å diskutere. Den vil kreve bru over ytre Nordfjord. Andre alternativ vil vi også ha våre meninger om.»

Partiets eneste kommunestyrerepresentant, John Inge Refvik, har imidlertid vært skeptisk til sammenslåingen til Kinn, all den tid Bremanger ikke er en del av sammenslåingen. Han var derfor blant dem som sa nei til Kinn i fjor, og bekrefter til Fjordenes Tidende at han torsdag vil støtte en reversering av sammenslåingen:

– Folket i Vågsøy har fått muligheten til å si sin mening på to ulike måter, men med likelydende resultat: nei til Kinn. Velger vi å se bort fra resultatet og ikke ber om reversering, så vil det ikke bli ro i Vågsøy kommune. Helt garantert, sier Refvik.

For reversering: John Inge Refvik

Mot reversering: ingen

Fremskrittspartiet

Som moderpartiet er også Vågsøy Fremskrittsparti en tilhenger av kommunereformen. Partiet har også vært klare på at de ønsker at Vågsøy skal være en del av en større kystkommune, og skrev følende i sitt valgprogram for 2015-19: «Vågsøy Frp ønsker en kystkommune, der en har felles historie, lik kultur og et næringsliv knyttet til virke ved og på sjøen. Vågsøy, som en av de mest folkerike kommunene i fylket, må gå foran i denne prosessen.»

Partiet sine to representanter i kommunestyret, Hogne Bleie og Sølvi Grov, har imidlertid vært splittet i synet på om Kinn er den riktige løsningen for Vågsøy. Bleie stemte nei til Kinn da sammenslåingen ble vedtatt, mens Grov støttet sammenslåingen i mars i fjor. Førstnevnte er fremdeles av oppfatningen av at Kinn er en dårlig idé og bekrefter overfor Fjordenes Tidende onsdag at han vil støtte en søknad om reversering:

– Jeg respekterer folkets dom som alltid ved folkeavstemninger, slik det er nedfelt i Frp sitt prinsipprogram, sier Bleie.

På spørsmål om hva Grov gjør torsdag svarer hun at hun uttaler seg i kommunestyret. På folkemøtet om Kinn like før folkeavstemningen uttalte hun imidlertid følgende:

– Vågsøy Frp gikk til valg på at vi skal jobbe for Kystvegen, et kystsamarbeid, en kystkommune og Stad skipstunnel. Jeg vil stå på det for mine velgere.

For reversering: Hogne Bleie

Mot reversering: ingen

Uavklart: Sølvi Grov (støttet sammenslåingen i mars 2017)

Arbeiderpartiet

Vågsøy Arbeiderparti gikk til valg på at de skulle «jobbe for en sterk kystkommune», og partiet har vært blant de tydeligste tilhengerne av Kinn-sammenslåingen i kommunestyret. Lokallaget stemte enstemmig for Kinn i kommunestyret i mars i fjor, og moderpartiet var også med på sikre flertall for sammenslåingen i Stortinget noen måneder senere.

Vågsøy Ap gjennomførte både medlems- og gruppemøte tirsdag kveld, og bekreftet etter møtene at de ikke kommer til å støtte en reversering av Kinn.

– Arbeidet med å etablere Kinn kommune er godt i gang. Både fellesnemnda, prosjektorganisasjonen og dei tilsette i begge kommunane jobbar svært godt. I tillegg har Vågsøy Arbeidarparti programfesta at vi skal jobbe for ein sterk kystkommune, og vi står derfor ved vårt standpunkt, skrev blant annet partiet i en uttalelse etter møtet.

Leder Tove Lill Refvik Volle har bekreftet overfor Fjordenes Tidende at samtlige seks Ap-representanter vil stemme mot en reversering av sammenslåingen torsdag.

For reversering: ingen

Mot reversering: Kristin Maurstad, Tove Lill Refvik Volle, Roger B. Silden, Frode Kupen, Leif Magne Gil og Stine Øvrelid (møter som vara for Jostein Mykland).

Venstre

Til inneværende kommunestyreperiode gikk Vågsøy Venstre til valg på blant annet følgende: «Vågsøy kommune skal være positiv til kommunesammenslåing utifra et langsiktig perspektiv. (...) Måløy skal videreutvikles som et sterkt og funksjonelt administrasjons- og servicesenter for innbyggerne i regionen også etter en eventuell kommunesammenslåing».

Sammen med Arbeiderpartiet har Vågsøy Venstre vært blant de tydeligste tilhengerne av sammenslåingen med Flora. Tre stemmer fra Venstre bidro til å sikre flertall for sammenslåingen i kommunestyret, og støtten til sammenslåingen har ikke avtatt.

Allerede før mandagens folkeavstemning gjorde Edvard Iversen (V) det klart at han kom til å si nei til en reversering i kommunestyret, uansett resultat.

– Jeg stemte for flertallsvedtaket 30. mars i fjor, og jeg vil stå på det uansett. Jeg er valgt inn på et program som sier at vi skal være en sterk kystkommune, sa Iversen på et folkemøte nylig.

Mona Alvestad og Daniel Gangeskar gjør det samme.

– Jeg har bestemt meg og går for ja til Kinn og vil ikke gå inn for reversering, bekrefter Gangeskar overfor Fjordenes Tidende onsdag ettermiddag.

Etter at denne artikkelen gikk i trykken har Vågsøy Venstre sendt ut denne pressemeldingen.

For reversering: ingen

Mot reversering: Edvard Iversen, Mona Alvestad og Daniel Gangeskar

Rødt

Rødt gjorde comeback i Vågsøy-politikken i 2015, og fikk Geir Oldeide inn i kommunestyret på blant annet følgende punkter i valgprogrammet: «Rødt Vågsøy vil fortsette å samarbeide med nabokommunene, men si nei til tvangssammenslåing. (...) Rødt Vågsøy vil arbeide mot at Vågsøy skal slå seg sammen med andre kommuner. (...) Rødt Vågsøy vil kreve at en eventuell kommunesammenslåing må avgjøres gjennom folkeavstemning.»

Men selv om Oldeide gikk til valg på å arbeide mot at Vågsøy skal slå seg sammen med andre kommuner, har holvikaren hele veien vært tydelig på at dersom vågsøyværingene ønsker en sammenslåing, så skal de få det. Derfor stemte han for en sammenslåing med Selje og Vanylven etter at et flertall i folkeavstemningen støttet det i 2016. Sammenslåingen til Kinn har imidlertid Oldeide aldri vært for og med nei-flertallet i folkeavstemningen mandag, går hans stemme torsdag til dem som foreslår å reversere sammenslåingen.

For reversering: Geir Oldeide

Mot reversering: ingen

Høyre

Alles blikk er rettet mot Vågsøy Høyre før torsdagens kommunestyremøte i Vågsøy. Til tross for at de ikke skrev noe om en mulig utvidelse av kommunegrensene i sitt valgprogram for 2015-19, har lokallaget støttet reformen som moderpartiet satte i gang. En samlet kommunestyregruppe var derfor positive til å diskutere kommunesammenslåing med nabokommunene, men på veien mot Kinn har enkelte falt av lasset. Derfor valgte to av åtte kommunestyrerepresentanter å stemme i mot sammenslåingen i mars i fjor, og moderpartiet støttet heller ikke sammenslåingen i Stortinget.

– Bakgrunnen for at vi valgte å stemme nei da var fordi Fylkesmannen hadde startet en prosess hvor man så på muligheten for å gjennoppta samtalene med Bremanger. Det var ikke et et endelig nei til Vågsøy og Flora fra oss, sa stortingsrepresentant Frida Melvær (H) til Fjordenes Tidende tidligere i år.

Siden i mars i fjor har Vågsøy Høyre foretatt enkelte utskiftninger, men fremdeles er det skeptikere i kommunestyregruppen.

Rolf Domstein, som også sitter i fellesnemnda for Kinn, har lenge etterlyst en klar plan for hvordan innsparinger i Kinn kan frigjøre ressurser til bruk på tjenester og utviklingsarbeid. Paul-Inge Angelshaug er også blant skeptikerne –  han stemte nei til sammenslåingen i fjor. På den andre siden har man imidlertid flere Høyre-politikere som støtter sammenslåingen med Flora. Én av dem er Ørjan Kvalheim:

– Det skal forholdsvis mye til for at jeg snur, sa Kvalheim på et folkemøte før folkeavstemningen.

I Høyre-gruppen finner man også «tvilere». Kjell-Gunnar Tennebø er én av dem, selv om han til NRK tirsdag bekreftet at han stemte ja i folkeavstemningen.

Med andre ord ligger det til rette for høyinteressante diskusjoner når Vågsøy Høyre gjennomfører sitt lukkede gruppemøte onsdag kveld.

Tar man utgangspunkt i at Sølvi Grov (Frp) opprettholder sin støtte til Kinn-sammenslåingen, så vil Kinn-motstanderne trenge minst fem av de åtte Høyre-stemmene for å sikre flertall i kommunestyret. Får de ikke det fortsetter sammenslåingen med uforandret styrke.

Torsdagens kommunestyremøte i Vågsøy sendes direkte på fjt.no fra klokken 14.00.