– Dette var et veldig tydelig svar fra innbyggerne. Her forventer jeg at kommunestyret respekterer svaret de har fått og søker om å få dette vedtaket omgjort, sier stortingspolitiker Heidi Greni (Sp) etter mandagens folkeavstemning i Vågsøy.

Trønderen, som sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen, forventer at Stortinget vil få en søknad fra Vågsøy kommune om å reversere Kinn-sammenslåingen etter at 60,4 prosent av stemmene i hele Vågsøy og 58,7 prosent av stemmene i Vågsøy uten Bryggja var nei-stemmer i folkeavstemningen.

– Når kommunestyret har fattet vedtaket om reversering, som jeg går ut fra at de gjør, så vil Senterpartiet fremme et forslag om å få sammenslåingen reversert. Da forventer jeg at stortingsflertallet respekterer vedtaket som kommunestyret har fattet, sier Greni.

I februar uttalte Høyres kommunalpolitiske talsperson, Ove Trellevik, følgende til Fjordenes Tidende:

– Høyre stemte i utgangspunktet ikke for denne sammenslåingen i Stortinget, men etter at reverseringsforslaget var oppe i Stortinget i høst, mener vi at tiden for omkamper er forbi.

– Så et nytt kommunestyrevedtak som sier at Vågsøy ikke ønsker sammenslåingen med Flora er ikke nok til at dere vil reversere sammenslåingen?

– Nei, det kan jeg ikke tenke meg, svarte Trellevik.

Heidi Greni tror ikke Høyre har lukket døra for en reversering:

– Jeg håper inderlig at Høyre tar til vettet for de har jo allerede skjønt at dette er en håpløs sammenslåing ettersom de stemte i mot Kinn da kommunen ble vedtatt i Stortinget.

Sp-politikeren sier at hun håper på et enstemmig vedtak i Vågsøy kommunestyre torsdag. Det kan hun imidlertid glemme. Arbeiderpartiets seks representanter og Edvard Iversen (V) har allerede slått fast at ikke ønsker å reversere sammenslåingen.

– Hva betyr det for mulighetene til å få sammenslåingen reversert i Stortinget om kommunestyrevedtaket ikke er enstemmig?

– Mulighetene for en reversering mener jeg er store uansett, men det er klart at jo flere som støtter at svaret fra innbyggerne skal respekteres, jo enklere blir det å få dette igjennom i Stortinget.

– Hvor raskt kan en eventuell søknad om reversering bli behandlet av Stortinget?

– Nå går Stortinget fra hverandre og vi samles ikke igjen før i oktober. Men Senterpartiet vil fremmet et forslag så fort som mulig i høst, så før jul bør et vedtak om reversering kunne være på plass, mener Greni.

Fellesnemnda for Kinn gjennomførte sitt siste møte tirsdag, og før nyttår er det planlagt ytterligere fire møter. Dersom Vågsøy kommunestyre velger å søke om reversere sammenslåingen på torsdag, så mener Sp-politikeren at fellesnemnda bør stoppe sitt arbeid:

– Jeg mener det da vil være naturlig å innstille det arbeidet fram til Stortinget har behandlet saken.