22.-24. juni 2018 er den første dugnaden på Silda, den første av flere dugnader gjennom året, forteller prosjektleder Anders Gunnar Helle.

- Den første dugnaden er lagt til Jonsokhelga, der det vil bli fyrt opp «det største Jonsokbålet Silda har sett», sier Helle.

- Det vil bli servert mat og drikke til alle som er med. Dette er et sosialt, lærerikt og viktig tiltak som er med på ivareta naturen og dens brukere sine interesser, sier Helle.

Dugnaden er åpen for alle.

Man kan melde seg på dugnaden ved å ta kontakt med Martin Sognen.

Målet for dugnadene er å fjerne all sitkagran på øya innen utgangen av 2018.

- Vi ønsker å få inn så mange som mulig. Sitkagran sprer seg voldsommere og vokser fortere på Vestlandet i Norge enn noen andre steder. Dette gjør at Vestlandet og Vågsøy er veldig utsatt for gjengroing av sitkagran. Mange har allerede blitt obs på dette ved at den har spredd seg i hager, grøfter og utmark. Den sprer seg særlig godt i kystlynghei som de tre øyene har i større og mindre grad, sier Helle som forklarer at dette er en av de eldste kulturlandskapene vi har.

- Det preget hele Vest-Europa under vikingtiden. I dag derimot har det grodd igjen, og Norge sitter igjen med over en tredjedel av forekomstene i Europa. Dette pålegger Norge et særlig ansvar for å ivareta denne naturtypen, og dette tiltaket er en av måtene vi bidrar til dette.

I tillegg til sitkagran skal en også fjerne noen andre svartelistede arter.

- Dette er arter som er fremmede i den norske naturen og utgjør en trussel for stedegne norske arter gjennom sterk spredning og utkonkurrering. Det vi vil se på under første dugnaden er parkslirekne og platanlønn. Under dugnaden får de som er med kunnskap og praktisk erfaring med fjerning av disse artene på en mest mulig effektiv måte. Dette er viktig da forsøk på fjerning uten kunnskaper om hvordan dette best gjøres, kan bidra til økt spredning, avslutter Helle.