– Kvinner går sammen for å skape et paradigmeskifte, og vi sier nei til «små» situasjoner som er uakseptable, sier soknepresten om den verdensomspennende kampanjen mot seksuelle overgrep og trakassering, som også har slått rot i Norge.

– Det er kvinnenes revolusjon, for det er i hovedsak kvinner dette handler om. Det er også en bevegelse mot et samfunn der menn og kvinner kan likestille seg bedre. #metoo er viktig.

Norske skuespillere, dansere og artister er blant dem som har stått opp mot seksuell trakassering de siste månedene.

– Det skjer i kirken også. Slike ting har pågått i alle deler av samfunnet i alle år. Forskjellen nå er at sosiale medier gjør det vanskelig å holde slikt skjult lenger. Med en liten hashtag som #metoo kan vi samle oss mot det som er urett, og det får konsekvenser. Det er ikke en uproblematisk kampanje, men det handler om ikke å slutte å snakke om det.

Personlig er Mari Saltkjel svært opptatt av at man bruker makten sin på riktig måte.

– Makten vi har er både en gave og et ansvar. Samfunnet bør fokusere på hvordan vi forvalter den makten vi har, slik at man kan unngå maktmisbruk.

– Vi bør tenke på det, og få en opplæring rundt det. Det er vår oppgave som samfunn å tenke på hva som skjer når vi misbruker den makta vi har.

Skiller seg ut: – Det å være annerledes er vanskelig, men det kan også være en gave, sier Mari Saltkjel. Her fra ordinasjonen hennes i Hornindal kyrkje i 2008, som eneste kvinne. Arkiv

Mari Saltkjel blir ansett som en av de mest liberale i Bjørgvin bispedømme, som omfatter menighetene i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Jeg blir forstått som liberal, men jeg er veldig glad i tradisjoner. Det er noe av grunnen til at jeg ble prest, smiler hun.

Som prest er Saltkjel opptatt av å være med på å bryte ned de hierarkiske strukturene i kirken og samfunnet ellers. Hun er også opptatt av likestilling – for alle.

– Likestilling handler ikke bare om kjønnsbalanse. Det er en kvinnesak, men også et verktøy for å skape et bedre samfunn for flere, avslutter Saltkjel.