– Min første jobb etter endt utdannelse var for Havbruksfondet i Måløy i 1992. Jeg er lokalpatriot og har et nært forhold til dette området. Da jeg starta i Mørenot, var noe av det første jeg gjorde å se på hvordan vi kunne tiltrekke oss enda mer av aktiviteten som er i vårt område, sier nyansatt salgsdirektør i Mørenot, Kenneth Brandal fra Stadlandet.

I vår ble den globale leverandøren av utstyr og tjenester til fiskeri-, akvakultur- og offshoreindustrien kjøpt opp (80 prosent) av investeringsselskapet FSN Capital. Med frisk kapital har det 105 år gamle selskapet fra Sunnmøre en uttalt satsing på «vekst i alle markeder», og i den forbindelse vil de også åpne et kontor i Måløy, hvor Brandal får med seg to ansatte.

– Jeg vil veksle mellom min base på Stadlandet, selskapets kontor i Ålesund og kontoret i Måløy, foruten store deler av verden hvor Mørenot har akvakultur aktivitet. En av grunnene til at jeg tok jobben er planene til de fremoverlente eierne. Her skal det satses, og jeg ser på meg selv som en næringslivsbygger. Jeg var med på å bygge oppdrettsbiten i Pan Fish og har sikkert også satt mitt preg på det som i dag er Marine Harvest, sier Brandal.

Fortid i Goldman Sachs

Brandal er imidlertid ikke den eneste med lokal tilknytning som har bidratt til at Mørenot etablerer seg i Måløy. 26 år gamle Ola Kvalheim bodde på Raudeberg til 2004 og er nå associate i FSN Capital i Oslo.

– Som tidligere raudeberger synes jeg det er kjempespennende å kunne jobbe med et selskap der en faktisk bidrar til mer økonomisk aktivitet og sysselsetting i Måløy.

Kvalheim er utdannet i Spania og Storbritannia, og kom til FSN i fjor etter å ha jobbet for Goldman Sachs i London.

– I FSN investerer vi stort sett i nordiske familie- eller gründerbedrifter som har nådd et nivå hvor eierne ser at det er nødvendig å få inn mer kapital. Vi eier bedriftene våre stort sett i 5–10 år, og er en investor som i all hovedsak fokuserer på vekst. Om vi ikke ser for oss at vi kan doble selskapet, så er det en investering for andre enn oss, sier Kvalheim, som forklarer at tre fjerdedel av deres kapital er pensjonskapital.

Skal vokse fort

Dagens Næringsliv anslo i vår at FSN Capital betalte rundt 900 millioner kroner for aksjene i Mørenot-gruppen, som omsatte for rundt 890 millioner kroner i fjor.

– Vi mener at om man på sikt skal overleve i denne bransjen så må vi være store og globale. Sammen med ledelsen er vårt mål nå å vokse fort både innen fiskeri og akvakultur. Det er næringer hvor Norge er langt framme og har god mulighet til å bli verdensledende også på leverandørsiden. Gitt at Norge er et lite land, så kan vi sjelden bygge verdensledende bedrifter kun ved å selge til oss selv, derfor ønsker vi også å vokse internasjonalt, sier Kvalheim.

Han forklarer at de ønsker å øke produktspekteret for å i større grad kunne ta en del av veksten innen havbruk.

– Vi skal vokse i Norge, Chile, Nord-Amerika, Skottland. Ja, alle steder hvor det drives lakseoppdrett av en viss størrelse.

Innen fiskeri er målet for Mørenot å både ta markedsandeler i Norge, samtidig som man tar andeler i internasjonale markeder der aktørene nå rasjonaliserer fiskeflåten, slik man har gjort i Norge.

– Vi ser store muligheter i å eksportere norsk erfaring, utstyr og teknologi til disse markedene, sier Kvalheim.

Men selv om blikket er rettet ut over riksgrensene, er han klar på at Mørenot også er nødt å bygge opp et salg- og servicenettverk langs hele norskekysten. Derfor åpner man til høsten et kontor i Måløy.

– Måløy er en viktig by og havn for fiskeri og akvakultur, og vi mener det er viktig for oss å være etablert her for å vise tilstedeværelse for kundene.

Jakter flere ansatte

Foreløpig har altså Mørenot ansatt to personer som, i tillegg til salgsdirektør Kenneth Brandal, vil jobbe ved selskapet sitt nye kontor i Måløy når man åpner til høsten.

– Samtidig har vi foretatt noen oppkjøp, så vi kommer til å øke produktporteføljen vår. Derfor vil vi trenge et større salgsapparat etter hvert. Så vi er på jakt etter flere ansatte, sier Kenneth Brandal.

Også Ola Kvalheim ser for seg at Mørenot vil gjøre flere ansettelser i kystbyen.

– Vi rigger oss for flere ansatte nå. Vi ser Måløy og Sogn og Fjordane er steder hvor det er mange dyktige folk med mye erfaring, og da må vi være i stand til å tilby dem betingelser slik at de kan jobbe der de bor. Vi er i en fase hvor selskapet skal vokse og da trenger vi flere folk, sier Kvalheim.

I likhet med Mørenot leverer Selstad utstyr til norske og internasjonale kunder i maritime næringer. Sistnevnte har over 60 år bygget opp store fasiliteter i Måløy, med blant annet hovedkontor, tauproduksjon og flåtestasjon på Moldøen, og servicestasjon for oppdrettsnæringen på Trollebø.

På spørsmål om også Mørenot ser behovet for å utvikle tilsvarende fasiliteter i Måløy for å tilfredsstille sine kunder, svarer Ola Kvalheim at deres strategi er å ha kapasitet til å serve kunder langs hele norskekysten – også i Sogn og Fjordane.

– I dag har vi produksjon stort sett langs hele norskekysten i tillegg til Skottland, Canada, Litauen, Spania og Kina. Dette er produkter som ikke alltid kan fraktes langt og ofte, så vi er nødt å være til stede der kundene er og være leveringsdyktige i de markedene vi operer i. Både med tanke på relasjoner, tid og kostnader, sier Kvalheim, som fortsetter:

– Vi skal på en spennende reise, og er på jakt etter flinke folk til å bygge opp en virksomhet i Sogn og Fjordane. Om det blir et kontor eller noe mer er ennå ikke avklart. Men dette er et stort marked og Måløy er en god base. Derfor vil vi bruke tid og penger på å bygge opp en tilstedeværelse her.