– Dette har blitt enda bedre enn jeg hadde trodd, sier Arne Reed fra Måløy, som sammen med kona Torill, hadde tatt turen da senteret åpnet lørdag.

– Det er helt fantastisk! Jeg håper virkelig senteret får mange besøkende, supplerer Torill.

De likte spesielt godt at alt ble satt i en sammenheng.

– Der er måten historien er fortalt på, at man begynner med invasjonen og går gjennom historien kronologisk. Det er veldig pedagogisk og noe som kan bli veldig fint for skoleklasser som skal komme hit. Det er en god måte å presentere lokalhistorien på, sier de og legger til:

– Det er veldig viktig at oppvoksende generasjoner får se at Måløyraidet var en viktig hendelse i krigshistorien. Det er jo helt ufattelig at ikke flere sivile liv gikk tapt.

Kari Oppedal fra Måløy håper også mange vil besøke senteret. Selv syntes hun det var vanskelig, men også fint, å se utstillingen på første dag.

– Jeg opplevde jo hele Måløyraidet. Jeg så de som ble skadet. Det er fælt å tenke på det, alle følelsene kommer tilbake. Det går egentlig ikke an å bli ferdig med det, sier hun beveget.

Men selv om selve Måløyraidet fremdeles er vanskelig å tenke på og snakke om, synes hun det er viktig at dette senteret er på plass i Måløy og Vågsøy.

– Det er helt utrolig at de har fått det til. Og det er på tide! Det er godt at historien blir vist fram. Så de yngre forstår.

Stor dag for Hjelle

Det var en rørt Helge Hjelle, som sammen med Terje Sølvberg og andre ildsjeler har jobbet for senteret i 14 år, som tok mikrofonen og sa noen ord før publikum fikk slippe inn.

– Vi åpner ikke offisielt i dag, men vi må ha en liten markering, sa han før han forklarte hvordan senteret var bygd opp og hva folk kunne få se av utstillinger i sommer.

Tidligere stortingspolitiker Bjørn Lødemel (H) var invitert til å klippe snora for senteret.

– Dette er jo helt fantastisk. Dette har de virkelig fått til! sa han etter å ha sett seg rundt.

Han syntes det var en ære å bli spurt om å åpne senteret.

– Jeg jobbet mye med denne saken på Stortinget, sammen med Helge Hjelle og Terje Sølvberg og mange andre. Det var fantastisk kjekt å jobbe med dette, og det var et godt samarbeid med mange for å få det til.

Som forsvarsmann ser han viktigheten av å ta vare på krigshistorien.

– Jeg har militær utdannelse selv, og har alltid vært opptatt av forsvarssaker, sier Lødemel, som vil komme tilbake til den offisielle åpningen 23. august.

– Det viser hvor stort dette er når kronprinsparet velger å komme til åpningen.

Måløyraidsenteret opplevde en jevn strøm av folk som ville inn og se. Det som er mulig å få med seg de neste ukene, er første etasje med resepsjon og butikk, og andre etasje, som huser historien om selve Måløyraidet.

– Det starter med at en hører troppene marsjere inn i Måløy, og deretter går en gjennom opplevelsen av Måløyraidet. Utstillingen er bygd opp rundt autentisk film, lydopptak, grafisk design og gamle gjenstander, forteller Helge Hjelle.

De resterende avdelingene i senteret vil først åpne 23. august. Da får en også se tredje etasje som forteller historien om Martin Linge, Lingekompaniet og Shetlandsfarten. En vil også kunne gå i tørrskoddgangen som fører inn til den gamle, tyske medisinbunkersen som ligger bak Heradsheim.

– Senteret vil nå være åpent hver dag gjennom sommeren, og her vil være verter både i resepsjonen og som følger folk gjennom senteret og forteller historien, sier senterleder Berit Ramsevik Kvalheim.