– Om vi kunne ha fått til dette, så hadde det vært positivt for hele regionen, mener Eid-rektor Ove Bjørlo etter at han torsdag hadde besøk av av representanter fra to britiske utdanningsinstitusjoner.

Brighton Institute for Contemporary Theatre Training (BRICTT) og British and Irish Modern Music Institute (BIMM) har i lengre tid hatt kontakt med Eid vgs. og Operahuset Nordfjord, og nå ønsker de engelske musikkskolene et mer formelt samarbeid.

Skolemusikaler

Fem elever som er i ferd med å fullføre Eid vidaregåande skule skal i høst starte ved de engelske skolenes bachelorutdanning innen musikalfaget. Bjørlo trekker spesielt fram Candice Bredesen ved kulturskolen i Eid i arbeidet med å knytte bånd mellom Nordfjord og de engelske skolene.

Rektoren roser kulturskolen i Eid sitt arbeid, som blant annet har bidratt til skolemusikaler ved både Eid ungdomsskule og Eid vidaregåande skule.

– Det er utrolig kjekt å se hvor langt mange av dagens og tidligere elever ved Eid vidaregåande skule har kommet.

– Hva skal Eid vidaregåande skule bidra med i samarbeidet med de engelske skolene?

– Vi legger tilrette for at elevene skal kunne ha en lærings- og mestringsarena i skolemusikalen. Den holder veldig høy kvalitet takket være spesielt Michael Pavelich og Gislaug Heinum, som er lærer ved skolen, sier Bjørlo.

Han forklarer at i år så har opp mot 20 elever ved skolen ukentlig 4-5 timer ekstraundervisning i musikk, dans og drama.

– De som virkelig vil satse innen dette området må gå på musikk, dans og drama på Firda, men de som ønsker å fortsette å ha dette som hobby kan få et tilbud hos oss.

Musikalsjangeren

Et formelt samarbeid mellom de engelske skolene og aktørene i Nordfjord kan, ifølge initiativtakerne, resultere i «en internasjonalt anerkjent musikkteaterlinje som vil kombinere det etablerte britiske undervisningsopplegget med kompetansen og fasilitetene til Operahuset Nordfjord og Eid vidaregåande skule, for å gi ungdom en unik utdannelse innen musikal-sjangeren, samt fullverdig norsk studiekompetanse.»

Tilbudet skal rettes mot musikalsjangeren og vil ha undervisning i sang, dans, teater, scenearbeid, scenografi, koreografi, regi og produksjon, opplyser initiativtakerne som ser for seg «workshops» i Eid med kjente navn fra Disney, West End, TV og film.

De ser også muligheter for å samarbeide med andre utdanningsinstitusjoner i regionen som Høgskulen i Volda og Firda vidaregåande skule.

– Her kan en for eksempel se for seg samproduksjoner, og meddeltakelse i «workshops», mener initativtakerne.