Terje Vartdal fra Volda kjøpte i 2006 småbruket som befinner seg ovenfor ferjekaia på Barmen i Selje.

Sammen med Frode Eide fra Gaular, er han nå – nesten tolv år senere – klar for å sette planene om den nye hyttegrenda med tilhørende naust og båtplass ut i livet.

Positive bygdefolk

– Det ble vel ikke direkte lagt på is, men i påvente av at arealdelplanen skulle bli klar, har vi egentlig bare ventet. Det er ti-elleve år siden vi begynte på planene, men nå ble det heldigvis vedtatt. Det har blitt noen grå hår, ler Vartdal som sammen med Eide også har fått lokalsamfunnet med på laget.

– De av bygdefolket som vi har pratet med er positive. I starten var det litt motstand mot planene, men i det siste har vi ikke møtt noen som er imot det, forteller Eide.

– Vi har hatt en god dialog hele vegen, og nå er de fleste positive, sier Vartdal som aldri hadde vært på øya før området kom ut for salg.

– Jeg var på tilfeldig utkikk etter et småbruk, og da dette kom for salg så kjøpte vi det. Gården har ikke vært i bruk siden 1965, så huset og låven som står her er til nedfalls. Huset må vi rive, men låven lurer vi på å sette i stand slik at den kan brukes til felles lagring eller lignende, forteller Vartdal.

Naust og båtplass

Tidligere potensielle kjøpere har på grunn av den lange behandlingstiden falt fra, men eierne har tro på at nye vil komme til slik at de kan starte på første del av planen som er å sette opp naustene som følger med tomtene.

– De fleste som har tatt kontakt har en tilknytning til øya med slekt langt ute eller lignende. Nå jobber vi med å hente inn priser for å finne ut hva det vil koste, og får vi salg på en eller to tomter, er det spaden i jorda. Får vi solgt to, begynner vi på naustene som vi setter opp selv, sier Vartdal.

Naustene blir på 50 kvadratmeter pluss loft. I tillegg blir det anlagt båtplasser i tilknytning til den nye moloen som vil strekke seg sørover fra ferjekaia. Sammen med den nye havna, vil det bli etablert en båtslipp der hytteeierne, ved hjelp av henger, kan flytte båtene opp i naustene som vil ligge på oppsiden av den kommunale vegen som er der i dag.

To nye tilkomstveier som vil gå parallelt ved den øvre og nedre kommunale vegen er også en del av planen, men for de tre øverste tomtene er det også muligheter for å benytte seg av eksisterende vei som tilkomst.

Ny ferje

Noe det knyttet seg usikkerhet til da småbruket i sin tid ble kjøpt, var strømproblematikken på øya. Kapasiteten var allerede sprengt, og en ny hyttegrend ville ikke gjort situasjonen noe bedre.

At det nå er bestemt at den nye el-ferjen skal ha ladestasjon på øya i stedet for på fastlandet, gjør at Vartdal og Eide øyner en mulighet for samarbeid.

– Det visste vi ikke om da vi kjøpte, men nå som det er bestemt at det kommer nye kabel fra land, så har vi vært i dialog med SFE for å se på mulighetene til å dele trafostasjon med Vegvesenet her på kaia. Det er avgjørende at det kommer på plass, ikke bare for oss, men for alle som ønsker å flytte hit og bygge hus også, avslutter Vartdal.

Om alt går etter planen og interessen er til stede blant kjøperne, tror han det første spadetaket vil møte jord på høsten en gang.

Har tatt lang tid å få papirene på plass

Etter tolv år og mye korrespondanse med grunneiere og Selje kommune, kan tiden være inne for å sette spaden i jorda.

I 2009 ble reguleringsplanene for hyttegrenda vedtatt første gang av Selje kommunestyre. I 2011 krevde Fylkesmannen at planene ble lagt ut på ny høring etter at kommunen tillot administrasjonen å gjøre endringer etter at planen var vedtatt.

I november samme år, ble planene utsatt igjen fordi kommunen var i startfasen av den nye arealdelplanen som de ønsket å utvikle i samarbeid med folket på Barmøy som i starten viste sterk motstand mot prosjektet.

I 2012 holdt kommunens ønske om å utsette planene på å havne i retten da grunneierne kunne vise til at vedtaket om utsetting var i strid med Fylkesmannens instruks som var at vedtaket fra 2009 skulle ut på ny høring.

Arealdelplanen som skulle være klar i 2012 lot vente på seg, og først nå i år ble planene vedtatt av et samlet kommunestyre.

Planlegger rorbu

I tillegg til hyttegrenda, planlegger også utbyggerne rorbu med leiligheter for besøkende til øya.

– Vi planlegger et flerbrukshus, der vi ser for oss å ha kafé eller lignende i førsteetasje og tre-fire utleieleiligheter i andre. Så om folk i hyttene får besøk har gjestene muligheten til å leie der, forteller Terje Vartdal om bygget som vil få en grunnflate på rundt 150 kvadratmeter.

– Kanskje vil lokal ungdom drifte kafeen? Om det er interesse for det, så kan jo bygget benyttes til alt fra julebord til andre arrangement, og så kan folk ha muligheten til å legge seg inn i leilighetene i andre etasje, sier Frode Eide.