– Dette viser at når vi aktivt tar i bruk kysten, så klarer man å også legge igjen verdier lokalt, sier administrerende direktør i Coast Seafood, Sverre Søraa.

Anslag som Norsk Sjømat har gjort viser at Vågsøy kommune, som oppdrettskommune, vil få i overkant av 10 millioner kroner utbetalt gjennom Havbruksfondet i år (se oversikt nederst i saken). Det er en kraftig økning fra de 200.000 Vågsøy fikk i fjor da midlene først ble utbetalt.

– Det er kjempegledelig at Vågsøy får 10 millioner som vi kan bruke på tjenester i kommunen, sier Søraa.

– Det er viktig å presisere at denne inntekten (fra Havbruksfondet) vil variere fra år til år, sier rådmann Knut Ove Leite, som mener det er rett og rimelig at Vågsøy også får betalt for at havbruksnæringen er aktiv i kommunen:

– Det er veldig rettferdig at de kommunene som får ulempene også får inntekter. Oppdrettsanleggene beslaglegger jo store friareal som ellers ville ha kommet innbyggerne til gode.

Venter på Husevågøy-svar

I Vågsøy er det i dag kun Marine Harvest som har anlegg som er registrert i akvakulturregisteret. Blom Fiskeoppdrett, hvor Coast Seafood er medeier, har imidlertid ytret ønske om å etablere anlegg ved Silda og Husevågøy. Fylkesmannen satte en stopper for Silda-planene, mens Blom nå konkurrerer med tre selskap fra Austevoll om å få etablere et anlegg ved Husevågøy. En avgjørelse i den saken er ventet til høsten, og for Coast-direktøren vil det være gledelig å kunne bidra til en bedre kommuneøkonomi.

– Det er vi i Coast kjempeinteressert i. Det er her vi lever og bor, og vi ønsker å legge igjen verdier her, sier Søraa.

Blom Fiskeoppdrett fikk ikke lov til å etablere dette anlegget på Silda og konkurrerer nå med tre Austevoll-selskap om å etablere et tilsvarende anlegg på Husevågøy. Ill.: Nordwest 3D

Det er regionsjef for Sjømat Norge, Hans Inge Algrøy, som har estimert hvor mye penger de lokale kommune ligger an til å få fra Havbruksfondet i år. Myndighetene tillater en kapasitetsøkning på seks prosent i havbruksnæringen annethvert år, og Algrøy viser til at hva kommunene ender opp med å få utbetalt avhenger av hva oppdrettsselskapene er villige til å betale for nye konsesjoner:

– I år vil høye laksepriser gjenspeile prisene på konsesjonene. Om lakseprisene går ned og bedriftene anser konsesjonene som mindre lukrative om to år, så kan det nok ende opp med at de betaler mindre.

– Næringen er opptatt av stabile rammevilkår og det er selvfølgelig også politikerne våre. Da blir jobben deres mye lettere, mener Coast-direktøren.

Samtidig er regjeringen i ferd med å utrede følgene av å innføre en grunnrenteskatt i havbruksnæringen som skal sikre at en enda større andel av inntektene i næringen tilfaller fellesskapet. Utredningen var et svar på SV sitt forslag om å innføre en lønnsomhetsuavhengig avgift per kilo fisk produsert ved oppdrettsanleggene.

– Man skal passe seg for å tillegge næringer, og det gjelder alle næringer, særskatter, sier Søraa om utredningen.